Vintermånedene = bills bills bills!

Vintermånedene = bills bills bills!

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com

Du husker kanskje «Destiny´s child»-sangen «Bills bills bills»? Vel, denne kunne fort vært theme song i undertegnedes hushold i perioden januar til mars. Eller vi sier januar til april, siden de kommunale avgiftene har en lei tendens til å ramle inn som en årlig aprilspøk. Det er nesten så jeg velger å la vær å betale skiten. For man kan jo fort mistenke at kommunen bare kødder når de setter forfallsdatoen til 1. april.

Kjenner du deg igjen? Jeg mistenker nemlig at vi ikke er de eneste som får den ene regningen etter den andre i månedene etter jul. Man er ikke kvitt ribbelukta i huset før postkassen, både den fysiske på husveggen og den i nettbanken, fylles til randen av regninger i alle varianter. Hvem har bestemt at all verdens leverandører og tjenestetilbydere skal ha betalt for alt mulig akkurat i vintermånedene? Veiavgiften, kommunale avgifter, strømmen koster skjorta, studielånet forfaller og i det hele tatt. Kan man ikke spre det litt? Hørt om månedlig betaling liksom? Jeg føler for å hylle bedrifter som tilbyr månedlig betaling via eFaktura. Jeg har nemlig en innebygd vegring mot regninger i papirs form. Får jeg en sånn en i posten kan du banne på at jeg får purring noen uker senere. Nei, send meg regningen elektronisk, så skal du se at du får pengene dine!

Men dere, nå har denne dama tatt grep. For et par uker siden satte jeg meg ned og gjorde det jeg burde ha gjort for lenge siden. Eller det er vel akkurat der problemet ligger. Jeg gjorde det for lenge siden. Så lenge siden at alle tall er utdatert. Jeg snakker selvsagt om budsjettering. Jeg brettet opp ermene og gikk løs på et årlig budsjett for heimen, med oversikt over alle faste utgifter av typen lån, forsikringer, kabel-TV, Internett, strøm, barnehage, SFO og annen moro.

Å sette opp budsjett er en morsom og ikke minst lærerik øvelse. Man plotter inn en liten sum her og en liten sum der, og plutselig er noen få små summer blir til en gigantisk totalsum! Så hva gjør man? Jo, når leverandørene ikke tilbyr månedlig betaling får man fikse det selv! Det betyr faste, månedlige overføringer fra lønnskonto til budsjettkonto. Det har vi hatt i mange år allerede. Men igjen, det lønner seg å operere med oppdaterte tall. Og ikke minst kan det være nyttig med jevnlige notes to self om at eventuell overskuddslikviditet på budsjettkontoen i august for eksempel, på ingen måte skal brukes til å kjøpe en eller annen ny duppedings man strengt tatt ikke har bruk for. Skjønner?

Får du som meg en zillion regninger i vintermånedene? Og ikke minst, har du tatt grep i form av et budsjett? 

Jeg gjør oppmerksom på at dette innlegget er skrevet av meg som privatperson. Ytringene du har lest kan på ingen måte knyttes opp mot min arbeidsgiver. Her er det trebarnsmoren med skrivekløe og sterke meninger som snakker, ikke webredaktøren i bank.

Legg igjen en kommentar

17 comments
 • Kjenner meg veldig godt igjen. Og det er de kommunale avgiftene som er verst. Bil og strøm og studielån og de andre er på noen tusen hver, men den regningen på 12.000 i slengen er drøy! Må stort sett inn å "skrive litt på huset" når den kommer. Men for all del, jeg bruker fleksilånet som en kombinert spare-, budsjett- og lånekonto. Ikke akkurat luksusfellemateriale, og heldigvis for det…

 • Lurt og lærerikt å sette opp budsjett. Det gjør vi her i huset også. Synes "enorme summer" forsvinner fra lønnskonto hver måned, men så er det ganske behagelig å ha kontroll på disse regningene, og ha litt likviditet de månedene regningene hagler inn.

 • Synes det kommer regninger hele året. Men det er perioder da det virkelig strømmer på, ja. Budsjett har vi, men viktig å oppdatere det en gang iblant;)

 • Godt å se at vi er flere i samme båt. Og dere, så flinke vi er som har budsjett, jenter 🙂 Men som du sier Pia, greit å oppdatere en gang i blant 😉

  Enig med deg forresten, MM&M, de kommunale er verst. Svære regninga som skal betales i ett jafs liksom. Dah! Funker dårlig. Derfor dette budsjettet. Så er det om å gjøre å holde fingrene unna budsjettkontoen til andre ting enn de faste retningene…

 • He he, med minst to bankansatte i familien er min erfaring at bankfolk er de slappeste…

  Godt du har tatt grep, flink er du, et forbilde for oss andre. Ja, jeg har jo satt opp et budsjett jeg også….sist gang i 2002..

 • Heldigvis har vi ikke billån. Og heldigvis har jeg fått meg en svært økonomisk mann som ikke er fan av å ha penger en ukes tid etter lønning og havregrøt resten av måneden. Mor er litt mer der… ikke at man skal ha det sånn når man har barn da. Barn skal jo gjerne ha mat gjennom hele måneden… og ikke bare havregrøt.
  Studielånet komme like overraskende på meg hver gang… min mann forstår ikke at det er mulilg, men hans kone har en herlig evne til å skyve ting foran seg og utover kanter og i det hele tatt ikke i veien…

 • Kjenner til det, ja…Litt teit at aaaaalt kommer samtidig. Har nettopp tatt litt grep selv med litt ulike budsjettkontoer, den kjekkeste heter: ferie!

 • Hei, takk for sist! Budsjettspøkelset som hvisker i natten har foreløbig talt for døve ører her i huset. Men kjøp av nytt hus bør vel strengt tatt bety at vi må høre litt bedre etter.

 • Budsjettet er på plass her og, som deg er jeg fan av månedsbetalinger fremfor årlige avdrag! Og klarer ikke motageren å ordne det, så ordnes det med månedlig trekk til, bokstavelig talt, regningskontoen.

  Og årets tre første måneder er jo helt håpløse! Budsjettet vårt gikk på en "smell" siste strømregning, så kanskje på tide med en ny gjennomgang? Ihvertfall veldig glad for " donasjoner" i form av dollar til jul og bursdag reddet shoppemammas tur til det store utlandet 😉

 • Budsjett er et must, og den biten med selvkontroll og ikke bruke pengene i juli fordi du trenger de i februar – den er vrien, men viktig.
  Well said, Liv Inger!

 • budsjett har jeg, og har tatt grep……og har ordnet med kommunalavgifter og forsikring så jeg får lov å betale månedlig faktisk. Stramt budsjett nå når jeg går på skole og er alene med 2, say no more- men det går, såvidt…….

 • jaaaaaaaa…. jan-feb-mar-april er nå skitmåneder! Skal betale bil- og innboforsikring denne uka, og da er jeg over den verste kneika, jippi! 🙂 I disse månedene er sparing uaktuelt, dessverre. Men ja, jeg burde sette opp et budsjett. Gjorde det for..ehh..4 år siden. Men ikke finner jeg det og postene er jo endret siden den gang.
  Ok, nå har jeg skrevet opp budsjettskriving på ukas to-do-list 🙂
  Takk for påminnelsen!

  Og ha en finfin mandag 🙂

 • Akk ja…. Jeg sliter litt med det matbudsjettet… Har planlagt leeeeenge å gjennomgå et par kontoutskrifter for å finne et ca beløp. Men kommer aldri dit. Har DU et beløp å komme med?? Hadde vært sabla enkelt ass:)

 • Mange flinke jenter her, som fikser budsjett! Ser at vi er flere som går i "glemmer-å-oppdatere-tallene"-fella, men ikke nå mer dere!

  Har dessverre ikke noe matbeløp å komme med, Gunn Bodil. Jeg har gjort det enkelt. Fører bare budsjett for de faste utgiftene, de vi betaler over budsjettkontoen (aka regningskontoen, som Kathrine sier).

 • Mannen min har laget et slikt fint budsjettregneark, men jeg vet ikke hvor det er… Ser at jeg burde ta mer grep om økonomien min selv også, dvs alle lommepengene som går til Kaffe Latte på jobb, til jobb og fra jobb pluss alle små innkjøp.
  De kommunale utgiftene er det liten mulighet for å gjøre noe med ( – flytte?).
  Men jeg skal bli flinkere med hverdagsbruken. Jeg har lenge sagt at jeg skal begynne å lage middagsplan og handle inn ukentlig, så det er en ting. Men hva jeg konkret har gjort nå er å bevilge meg budsjetterte lommepenger hver uke, så nå må jeg prioritere om det skal bli Latte, KK eller ny neglelakk og ikke alt på en gang.
  Godt å lese andres innspill- takk for tips!

 • Min nettbank har en mulighet til å finne ut hva pengene går til, basert på hvilke kategorier de ulike butikkene havner i (mat, klær osv). På den måten går det an å sette opp ett grovt budsjett. Ellers er jeg fan av avtalegiro og min særdeles økonomiske mann som ordner budsjett, regner på skatt og sørger for at pengegaloppen går rundt her i huset!

Følg @livinger

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Meny

Om meg

Liv-Inger heter jeg. Jeg er blitt 46 (!) år gammel, og bor sammen med familien min i Tromsø. Jeg er gift med gymnaskjæresten min, og sammen har vi tre herlige jenter!

I bloggen min skriver jeg om det som opptar meg, enten det er politikk, sosiale medier, eller et småironisk blikk på egen hverdag.

Her kan du lese mer om meg