Personvernhysteri på Facebook

Personvernhysteri på Facebook

Facebook har nytt utseende og ny funksjonalitet. Igjen. Mange stønner og klager. Jeg forholder meg rolig. For enn så lenge kan jeg ikke se at endringene er av hårreisende art (merk: jeg har ikke skaffet meg timeline og annen moro ennå). Det er derfor med stor forundring jeg observerer at nyhetsfeeden plutselig er plastret med meldinger fra venner som ber meg om vennligst å holde pekeren over navnet sitt, vente på rammen som kommer opp, klikke på «Abonner» og huke vekk «Kommentarer og ting folk liker». Hvorfor er de så engstelig?

Grunnen til frykten som sprer seg er den nye tickeren til høyre på Facebook. En liten boks som viser liveoppdateringer av venners gjøren og laden. Plutselig har mange fått øynene opp for at «hei, jeg ser faktisk oppdateringer venner gjør på andres vegger». Vel, dette er ikke nytt, folkens. Tickeren viser bare informasjon du uansett har tilgang til andre steder på Facebook. Hvis du stusser på hvorfor du får se hva en av dine venner skriver på veggen til en person du ikke er venn med, er svaret enkelt: personen har veggen sin åpen for alle. Det venner skriver på personens vegg har derfor alle på Facebook tilgang til, uavhengig av den nye tickeren.

Hver og en har ansvar for sine egne personverninnstillinger. Selv om du ved hver posting kan velge hvem som skal kunne se det du legger ut, kan du under «Hjem» og «Personverninnstillinger» forhåndsdefinere hvem som skal kunne se det du deler av statusoppdateringer, bilder og lignende. Har du huket av på «Offentlig» er det fritt frem for alle. Overraskende mange er ikke klar over at Facebook-profilen default er åpen. Facebook er nemlig interessert i at mest mulig informasjon skal være tilgjengelig for så mange som mulig. Slik genererer de trafikk. Huker du av på «Venner» blir det straks bedre. Du kan da sikre deg at bare venner får se det du legger ut. Selv har jeg valgt «Egendefinert». Jeg har nemlig lagd meg en liste som kalles «Begrenset». Dette er da personer på min egen venneliste som jeg av ulike grunner ikke ønsker å gi fullt innsyn på egen vegg.

Men det finnes også en annen innstilling. Under «Personverninnstillinger» og «Slik kobler du til» kan du definere hvem som skal kunne se vegginnlegg som er skrevet av andre på profilen din. Her er default «Venner», noe jeg også har på min profil. Alle mine venner kan se alt av innlegg og bilder som legges på veggen min. Hvis venn A skriver et innlegg på min vegg, kan venn B se det, selv om de to ikke er venner. Heller ikke dette er nytt. Det er med andre ord verdt å merke seg at alt du skriver på andres vegger er tilgjengelig for langt flere enn det du har mulighet til å ha oversikt over. Du har rett og slett ikke kontroll. Tickeren til høyre på Facebook tilgjengeliggjør det du skriver i realtid. Men informasjonen er likevel tilgjengelig på veggen du skriver på. Er det egentlig noen stor forskjell? Nei, mener jeg. Hvis du ikke vil at andre skal kunne se det du skriver på veggen til vennene dine må du rett og slett ikke skrive det på veggen i det hele tatt. Da må du sende det som en personlig melding i innboksen til vedkommende. Så enkelt er det.

Spør du meg er ting akkurat som før når det kommer til personvern på Facebook. Du bestemmer selv hvem som skal se det du legger ut på egen vegg. Det du legger på andres vegg har du ingen kontroll over. Og du, husk at til og med det du legger på egen vegg kanskje er mer tilgjengelig enn du tror. Facebook kommer selv med følgende påminnelse på siden om personverninnstillinger: husk, personene du deler med kan alltid dele din informasjon med andre, inkludert applikasjoner. Et godt tips dersom du vurderer å lire av deg noe som ikke tåler offentlighetens lys er derfor: ikke gjør det.

Vil du vite mer om hvem som kan se det du deler? Facebook skal ha kred for faktisk å være ganske åpen om akkurat det.
Klikk her for å lese hvordan deling fungerer nå

Har du latt deg irritere over nye Facebook? Hvilke tanker gjør du deg til personverninnstillingene på nettsamfunnet?

Legg igjen en kommentar

16 comments
 • Jeg er der du er ..gidder ikke hisse meg opp. Sier ikke noenting som ikke tåler dagens lys. Sikrer meg der jeg kan sikre meg.jeg tenker at de som er reddest bør komme seg ut av Fb.
  😉 god helg!

 • Da jeg fikk bekreftet at ingenting er endret ift personvern, så synes jeg det er helt greit med de endringene som har skjedd. For en gangs skyld er jeg faktisk ganske fornøyd med oppgraderingen. Da tenker jeg ikke på den lille boksen som holder deg opptatert på venners aktivitetern(det er vel den som har ført til alt bråket nå), men at man nå f. eks kan gjøre veldig mye fra hovedsiden, uten at man nødvendigvis må klikke seg inn på veggen til folk. Jeg liker også den boksen som kommer opp når man holder musa over navnet på folk, og i grunnen alle sånne "snarveier" som har dukket opp. Store nettsteder er i stadig utvikling, og så lenge man har gått gjennom personverninnstillingene sine så har man lite å frykte. Jeg deler gjerne private bilder av f. eks ungene mine, og andre ting jeg ikke synes er noe for "offentligheten", men så har jeg også sørget for at ikke hvem som helst har innsyn til brukerprofilen min også. Det ér mulig å være forholdsvis privat på facebook, men personverninnstillinger er helt klart et nøkkelord her.

 • Forskjellen fra tidligere er at jeg nå får informasjon om hva mine venner skriver på andre venners vegg (venner som vi ikke har felles), dermed får jeg innsikt i livene til personer jeg ikke kjenner, eller personer jeg kjenner, men ikke vil ha noe med å gjøre. Det liker jeg ikke.

  Tidligere kunne mine venner se et lite utdrag av ting jeg hadde skrevet hos venner vi ikke har felles, men hvis jeg ville kunne jeg fjerne dette hintet fra egen vegg. Synes det er en bedre løsning.

  Finnes det en egen liste over venner som har åpen vegg? Slik jeg har forstått det er det bare mulig å finne ut av ved å spørre eller før man blir venn med vedkommende.

  Jeg skjønner ikke meningen med å be folk huke av for å ikke få oppdateringer, hvilken "sikkerhet" skulle det gi?

  Takk for et informativt innlegg!

 • Jeg ser i motsetning til deg stor forskjell på offentlig informasjon og eksponering av den samme informasjonen. Ja jeg kunne før også finne ut hva fetteren min har skrevet til kompisen sin vegg etter helgas fest, HVIS DET INTERESSERTE MEG. Nå seiler det over skjermen min uavhengig av om jeg vil det eller ikke. Eller om jeg som spiller en del spill på facebook og har en del venner jeg kun har spill-relasjon med. Hver gang jeg "liker" et juletre eller whatever de legger ut for å hjelpe meg i spillet, så føler jeg at jeg spammer vennene mine siden det vil komme opp synsfeltet deres. Jeg syns det er pokker så unødvendig. Og den endringen man kan gjøre i sin egen profil har ingenting å gjøre med hva jeg selv ser eller andre ser av mine aktiviteter, så den hjelper meg nada. Etterhvert vil det også bli slik at nettsidene jeg besøker automatisk genererer aktivitet i dette feltet. "Johanne leser om sexkjøp på vgnett" f eks. Jeg leste et sted at det skal være en mulig for å kunne redigere hvilken informasjon om min egen aktivitet som vises i tickeren, men så langt har jeg til gode å finne den.

 • Lammelaartanker, du fikk denne informasjonen tidligere også. I nyhetsfeeden. Men ikke for alle. Bare for de av dine venner som skrev på veggen til enten felles venner eller til personer som har veggen åpen for alle. Og sånn er det fortsatt. Hvis du ser at en venn skriver på veggen til en ikke-venn, er det fordi ikke-vennen har åpen vegg. Denne informasjonen får du nå tilgang til både på din venns vegg og i tickeren (sistnevnte bare hvis du er online i det din venn skriver). Med andre ord: dette er ikke nytt.

  Jeg dobbeltsjekket nettopp mot mannen. Han har skrevet på veggen til en person jeg ikke er venn med. Jeg ser ikke dette på hans vegg. Derimot ser jeg at han skrev på en annen persons vegg for et par dager siden. Dette ser jeg fordi denne personen har åpen vegg. Det at dine venner kunne se et utdrag av ting du hadde skrevet på andres vegg tidligere stemmer. Men de kunne ikke se det dersom det ikke var snakk om en felles venn eller en person med åpen vegg.

  Jeg kjenner ikke til at det finnes noen oversikt over venner med åpen vegg. Men jeg syns egentlig ikke det spiller noen rolle. Du har uansett ikke kontroll over hvem som leser det du skriver på en venns vegg. Si nå at vennen din har 300 venner. Hvordan skal du vite hvem disse 300 er før du skriver? Bedre å forholde seg til at det er tilgjengelig, og vurdere ut fra det om det er noe du vil legge åpent eller om det kanskje er bedre å sende personlig melding til din venn.

 • Der skrev du mens jeg skrev, Johanne. Ikke meningen å ignorere deg. 😉

  Men altså, det du skriver stemmer ikke. Hvis fetteren din skrev på veggen til kompisen sin etter helgas fest, fikk du informasjon om det tidligere også. Du fikk det i feeden din. Dette forutsatte (og forutsetter fortsatt) at kompisen til fetteren din enten er felles venn med deg eller har åpen vegg. Ingen forskjell altså, utover det at informasjonen legger seg i tickeren til høyre hvis du er online i det aktiviteten skjer.

  Du spammet like mye før også hver gang du likte et juletre eller whatever, Johanne. Det la seg i feeden til folk. Eller det vil si, hver og en av oss har anledning til å blokkere applikasjoner. Jeg har gjort det. Jeg bryr meg nemlig nada om hva folk spiller på Facebook, og blir bare arg av alle som vil ha en ku til fjøset og alt det der. Men da velger jeg selv å fjerne den informasjonen fra min Facebook-feed. Jeg får heller ikke denne infoen i tickeren min (herregud, da hadde jeg blitt gal!).

  Jeg har forresten vanskelig for å tro at Facebook skal offentliggjøre informasjon om at du leser om sexkjøp på VG Nett uten at du godkjenner det selv, også i fremtiden. De har jo allerede i dag et samarbeid med ulike partnersider. Men man kan selve aktivere og deaktivere funksjonen. Nuvel, man skal aldri si aldri. Men jeg orker ikke å hisse meg opp før endringen eventuelt foreligger.

 • Takk Pia, for positiv tilbakemelding. Og til dere andre også. Bente, Therese, ATS. Veldig hyggelig at dere kommenterer. 🙂

  Men for all del, la meg understreke følgende: jeg er enig i at informasjonen blir mer synlig nå enn før, så lenge det er snakk om aktivitet som skjer mens du selv er pålogget. Men like greit, spør du meg. Tror en del folk får seg en vekker i forhold til hva de tilgjengeliggjør på Facebook. Jeg tester nemlig stadig. Hver gang jeg i tickeren min ser at en venn kommenterer en status eller et bilde til en person jeg ikke er venn med, er det snakk om en person med åpen vegg.

 • Jeg er så enig i at man bør tenke over hva man skriver. Man har ikke full kontroll på hvem som leser det uansett. Det jeg skriver, enten på egen status eller på venner vegger, bør kunne leses av hvem som helst. Annet tar man i privat melding.
  Og den lille boksen oppe i høyre hjørne, den legger jeg ikke mye merke til. Scroller meg i hvert fall ikke nedover for å lese mer.

  Det er bare mine venner som kan lese hva jeg legger ut, og jeg legger ikke til hvem som helst som venn. Så jeg forholder meg heeelt rolig til de nye endringene og gjør absolutt ingen egne endringer, hverken for meg selv eller for venner som er litt "småpaniske".

 • Er enig i at man bør regne med at det man skriver på FB har man ikke kontroll på. Men, det er ikke riktig at det er kun de med åpen vegg som dukker opp i tickeren. Så akkurat at en av mine venner kommenterte bildet til en jeg ikke har som venn. Jeg kunne se det aktuelle bildet og kommentarene på det… gikk ut på profilen til den som hadde lagt ut bildet.. og den var lukket.

 • Tipper det er heng fra gammelt av, Anonym. Da stilte man nemlig inn innstillingene for bilder separat. Man kunne ha lukket vegg, men likevel ikke være klar over at bildene var tilgjengelig for Venners venner. Jeg skal ikke være bombastisk her altså. Men anbefaler deg å teste annet enn bilder. Dersom en venn kommenterer på veggen til en ikke-venn, får du da opp hele veggen til personen? Jeg gjør det. Hver eneste gang.

 • Da har jeg klikket meg mer rundt. Har også fått opp et bilde i min ticker, hvor det på info på personen står at han bare deler noe informasjon med alle. Likevel er veggen åpen. Jeg får også tilgang til alle bilder.

  Hvis en person jeg ikke er venn med klikker på min profil får personen ikke beskjed om at jeg bare deler noe informasjon med alle. I stedet ser han mine interesser, musikk og filmer jeg liker med mer, fordi jeg hadde tillatt det i mine innstillinger før siste endring. Men veggen min er lukket, og bare profilbildene er synlig (bildealbummene mine får vedkommende ikke opp).

 • Nei, jeg irriterer meg ikke, men jeg blir litt forvirra og lurer på hva venners venner egentlig ser av "mitt". Heldigvis har jeg de personverninstillingene du nevner i innlegget. Men det må jammen meg være sabla mange som har offentlig profil, tenker jeg. Noe ganger ramler jeg inn på bildealbumet til helt ukjente mennesker bare fordi vi har én felles venn, som er blitt tagget i et bilde. Jeg har lagt skylda på tagginga, men du mener at det da er snakk om en offentlig profil? Jeg har egendefinerte brukere på mine album, men det jeg lurer på er om disse blir offentlige om jeg skulle finne på å tagge et bilde?

  Takk for givende innlegg og diskusjon. Synes i grunnen den tickern er litt forstyrrende, men venner meg til det vel. Jeg er oftest på fb via iPhone og der er den ikke synlig. Det kan forresten bero på at jeg ikke har oppdatert appen…

 • Hei Elisabeth! Og takk for positiv tilbakemelding og ikke minst ditt bidrag til diskusjonen. Før jeg svarer, la meg bare understreke at jeg på ingen måte er noen ekspert her. Det jeg gjør er å observere, teste og tolke.

  Når det gjelder bilder og det at du får tilgang til personers bilder gjennom felles venner skyldes nok allerede definerte innstillinger på de ulike profilene. Tidligere satte man egne innstillinger for statusoppdateringer, bilder, hva som skulle vises under info og så videre. Mange var ikke klar over at bildene ikke fulgte det øvrige oppsettet. Default lå bildene på venners venner. Konsekvensen er slik du beskriver. Via felles venner fikk uendelig mange personer tilgang til bildene dine, med mindre du selv definerte noe annet.

  Slik jeg tolker informasjonen fra Facebook etter de siste endringene har alle beholdt de personverninnstillingene de hadde fra før. Dersom veggen din var åpen, er den fortsatt åpen. Dersom bildene var tilgjengelig for venners venner er de fortsatt det. Og ja, sabla mange har ikke gått gjennom personverninnstillingene sine. Kanskje har de stengt veggen gjennom å sette at bare venner kan se statusoppdateringene de legger ut. Men bildene har de glemt. Kanskje har man definert en ganske lukket informasjonsside (man viser ikke interesser, musikk og lignende, slik jeg gjør på min profil), men glemt å stenge både vegg og bilder. Det er mange variabler.

  Men nå har det blitt enklere. Nå defineres personverninnstillingene i all hovedsak på ett sted, enten det er snakk om statusoppdateringer eller bilder. De som har mangler i eksisterende innstillinger bør derfor gå inn og gjøre endringer. Man kan også definere sitt publikum for hver enkelt posting, samt gå tilbake og endre publikum på tidligere innlegg. Jeg syns dette er bra. Som nevnt tidligere er det nok mange som får seg en liten vekker nå.

  Bildene dine blir forresten ikke offentlig gjennom at du tagger dem. Men dersom du tagger andre personer i bildene dine blir de tilgjengelig på vedkommendes profil, såfremt personen har åpnet for tagging. Man definrer nemlig selv hva man tillater av tagging under "Personvern" og "Slik fungerer tagging". Men venner av personen du tagger kan ikke kommentere på bildet ditt, selv om de kanskje får se det.

Følg @livinger

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Meny

Om meg

Liv-Inger heter jeg. Jeg er blitt 46 (!) år gammel, og bor sammen med familien min i Tromsø. Jeg er gift med gymnaskjæresten min, og sammen har vi tre herlige jenter!

I bloggen min skriver jeg om det som opptar meg, enten det er politikk, sosiale medier, eller et småironisk blikk på egen hverdag.

Her kan du lese mer om meg