Nytt år, nye muligheter (og utfordringer)

Nytt år, nye muligheter (og utfordringer)

«Life is like a box of chocolates. You never know what you´re going to get».
Sitat fra Forreste Gump. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com

Kalenderen sier at vi er kommet til januar. Vi står foran et helt nytt år. Og med et nytt år kommer også nye muligheter. Og utfordringer. Jeg bretter opp ermene og gjør meg klar.

Det er alltid spennende med et nytt år. Hva vil det by på av opp- og nedturer? Ingen vet med sikkerhet. Ikke alt her i livet kan planlegges. Selv ikke den mest drevne kontrollfreak kan forutsi hva som venter rundt neste sving.

Så hvordan forbereder man seg? Er det i det hele tatt mulig? Er det her nyttårsforsettene kommer inn i bildet? Nyttårsaften presenterte VG en artikkel med tittelen «Slik bør du velge ditt nyttårsforsett». Der forklarer Svenn Torgersen, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, at hvis man skal klare å holde nyttårsforsettet sitt er det viktig å velge et som ikke går på tvers av ens egen personlighet. Videre uttaler han at vi mennesker er skrudd sammen slik at det er lettere å stoppe enn å starte måter å være på. Derfor bør man heller satse på å slutte med dårlige vaner, fremfor å prøve å etablere nye.

Hvert år har undertegnede en ambisjon om å trene mer og å spise sunnere i det nye året. Men mitt nye og bedre liv varer som regel til litt uti januar en gang. Det er sant som Torgersen sier, det er vanskelig å bestemme seg for å bli en sunn og sprek energibunt bare fordi man tilfeldigvis passerer årsskiftet. Så i år velger jeg en annen tilnærming. Nyttårsforsettet mitt skal ikke handle om verken aktivitetsnivå eller kosthold (selv om jeg håper på bedring også her). I år skal jeg rett og slett bruke mindre energi på å irritere meg over ting jeg ikke kan endre. Så enkelt. Og så vanskelig.

Har du gjort deg noen tanker om det nye året? Hva er ditt/dine nyttårsforsett?

Legg igjen en kommentar

6 comments
 • Ingen nyttårsforsetter her, man er da realist. Her kommer eventuelle forbedringer som en bonus, alt annet får skure og gå som det pleier. Bortsett fra de første 2 ukene i januar, når man krampeaktig prøver overholde sine nye forsetter, så er det jo sånn det er de resterende 50 ukene i året uansett. Lenge leve latskapen. 😛

 • Har kutta forsettene, men har noen mål istedet. Noen ganske realistiske. Si hva jeg mener istedet for å stampe rundt i grøten for eksempel. Og tørre å gjøre ting jeg ikke har gjort før. Det er vel kanskje heller generelle mål som varer lenger fra 1.1-31.12. Syns forøvrig det er greit å reflektere litt over forbedringspotensiale i ny og ne, og nyttår er en grei anledning!

  Godt nyttår til deg og dine!

 • Hmm..Nyttårsforsetter ja..Er noe i det at det er lettere å stoppe med ting enn å endre seg.Jeg må vel slutte med sjokolade egentlig, men det blir nok ikke helt cold turkey. Ambisjoner om bedre kosthold og mer trening her også..

 • Hihi, jeg liker innstillingen din, femifamilien 🙂

  Fine mål du har satt deg, Silje! Enig med deg i at det er greit å reflektere litt over hva man ønsker å endre i ny og ne.

  Huff, sjokolade ja, Dilli. Ikke enkelt å kutte ut den lasten der, nei. Er jo sååå godt.

 • Jeg kunne ha trent mer, spist sunnere, vært mer tålmodig med mann & barn, sett mindre tv, vært mer sosial etc, etc, etc. Men blir det noe av? Nei. Sånn er det når man er kommet inn i flytsonen for dårlige vaner.

 • Jeg har i grunnen bestemt meg for å kjøpe meg røde sko med hæl – venninna mi hadde på seg nyttårsaten og de var så lekre. Det er i grunnen ikke noe nyttårsforsett, det kommer her: Jeg skal bruke dem!! Vær litt mer feminin i hverdagen er nmelig ikke så dumt 🙂

Meny

Om meg

Liv-Inger heter jeg. Jeg er blitt 45 (!) år gammel, og bor sammen med familien min i Tromsø. Jeg er gift med gymnaskjæresten min, og sammen har vi tre herlige jenter!

I bloggen min skriver jeg om det som opptar meg, enten det er politikk, sosiale medier, eller et småironisk blikk på egen hverdag.

Her kan du lese mer om meg