Nettvett på agendaen

Nettvett på agendaen

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com/Rob Friedman

Søndag meddelte toppblogger Voe at hun legger ned bloggen sin, først og fremst fordi hun ikke orker mer av den negative oppmerksomheten som følger i kjølvannet av bloggingen. Voe, eller Emilie Nereng, som hun egentlig heter, er 15 år gammel. At usaklig kritikk og hetsende kommentarer går inn på henne burde ikke komme som noen bombe. I sitt siste innlegg på bloggen skriver hun:

Noen mener tydeligvis at «dersom man ligger øverst på blogglisten så må man tåle hva som helst». Hallo, jeg er jo bare en helt vanlig jente som blir lei meg når folk snakker stygt om meg! Kan man ikke bare la være å si noe hvis man ikke liker hvordan jeg er eller ser ut, ikke liker hvordan jeg blogger eller mener at jeg ikke fortjener å ligge på 1. plass? Da er det vel bare å slutte å gå inn på bloggen?

Så enkelt er det visst ikke. Dessverre virker det som om enkelte legger igjen alt som måtte minne om normal folkeskikk i det øyeblikk de klikker seg inn på verdensveven. Her gjelder ingen regler. Man kan fritt lire av seg hva som helst, uten å ta hensyn til at det er et menneske med tanker og følelser man langer ut mot. Usakligheten råder. 

I Aftenposten i går kunne vi lese artikkelen Barnebloggere er fritt vilt av Tore Tennøe og Kari Laumann i Teknologirådet. Her forteller de den sjokkerende historien om en norsk tiåring som opplevde at en helt vanlig videoblogg ble en nasjonal gapestokk. Jenta ble gjenstand for en kollektiv mobbekampanje uten sidestykke. Tiåringens blogg er fjernet, men andre nettbrukere har lagret og delt innholdet. Både innholdet og de hetsende kommentarene lever videre, utenfor tiåringen og hennes foreldres kontroll.

Tennøe og Laumann mener det er for enkelt å si at tiåringer ikke bør blogge. Det vil i praksis si at tiåringer ikke skal delta på nett, da det er lite som skiller en blogg fra andre sosiale medier. Artikkelforfatterne mener det er viktigere at foreldre og barn har et bevisst forhold til hva som legges ut, med tanke på at man mister kontroll i det øyeblikket man trykker «send». Her er jeg enig med dem. Både skole og foreldre har en viktig rolle i å opparbeide digital kompetanse. Nettvett må på agendaen. Fokus bør være på normal folkeskikk, på å skape gode holdninger og på å ta hensyn til personen på den andre siden av skjermen.

Og det er ikke bare i blogger at det mobbes. I dagens Aftenposten skriver journalist Liv Skotheim i kommentaren Fiende uten ansikt at over 60 000 barn og unge ble mobbet på et nettsamfunn i fjor. Jenter er mest utsatt. «Tuva» for eksempel opplevde å bli utsatt for grov nettsjikane. Andre nettbrukere oppfordret henne til å begå selvmord og beskrev hvordan alle ville gledet seg om hun døde. Hva er det som flyr i folk når de hamrer løs på tastaturet på den måten?

Er det så bare de unge som trenger å fokusere på nettvett? På ingen måte. Jeg kom over en interessant kobling via en venns Facebook-profil her om dagen. Foreldre bør kurses i nettvett, uttaler prosjektleder i slettmeg.no, Lars-Henrik Paarup Michelsen til Moss Avis. Han sier videre:

Foreldre glemmer at også barna har rett på personvern. Selv om foreldrene har myndighet til å legge ut bilder og informasjon om barna sine på nett, betyr ikke det at de ukritisk bør legge ut bilder fra familiebesøk, skoleavslutning eller julefeiring. Er man i tvil om bildet hører hjemme på nettet eller ikke, bør tvilen komme barnets personvern til gode.

Her syndes det over en lav sko. Både på Facebook og i blogger publiserer voksenpersoner stadig vekk bilder av både egne og ikke minst andres barn. Visste du at du ikke kan legge ut bilder eller videoer av andres barn uten å innhente samtykke fra barnas foreldre?
Les mer på slettmeg.no

I formiddag svarte bloggforsker ved Senter for IKT i Utdanningen, Karoline Tømte, på spørsmål on fenomenet blogging i nettprat hos Aftenposten.
Les spørsmålene og svarene her

Hva syns du? Må man tåle nærmest hva som helst av usaklige og hetsende kommentarer når man stikker seg frem på nett? Eller er tiden overmoden for å styrke den digitale kompetansen og fokuset på nettvett blant befolkningen?

Legg igjen en kommentar

13 comments
 • At folk har oppført seg dårlig på internett er ikke et nytt fenomen. Slik har det vært omtrent siden den dagen internett ble oppfunnet. Jeg er enig i at folk burde oppføre seg normalt på nettet, men hvordan skal man få det til? Skal man stenge ute IP-adresser som kommer med slemme kommentarer?

  Så lenge det finnes mennesker vil det finnes drittsekker. Om de lager kvalm på fotballbaner, på jobb, på skole eller på nett varierer fra person til person. Jeg prøver å ignorere idioter. F.eks når jeg spiller Xbox 360 på nettet trykker jeg bare på "Mute" om en person er irriterende. Skulle vært en liknende universal knapp på vanlig internett. Da kunne man enkelt ignorere alle tullingene, men så enkelt er det altså ikke.

  Hadde ikke Voe slutta pga. negative kommentarer eller andre mobba på Facebook o.l. ville vi ikke diskutert dette nå, men drittsekkoppførsel på internett er langt fra noe nytt.

 • Vanlig høflighet burde gjelde på nettet også.

  Heldigvis har jeg til gode å oppleve sure kommentarer hos meg.

  Synes også det er viktig at vi voksne tenker oss om før vi legger ut bilder av barna. Jeg har valgt å være anonym sånn på min blogg og kanskje synes enkelte at det da ikke blir pesonlig nok…?

  Og så må vi være gode forbilder og veiledere for våre egne, bloggende barn.

 • Enig med Elisabeth, vanlig høflighet må gjelde på nettet også!
  Rystende å lese og høre om den ti år gamle jenta som ble mobbet og uthengt. Synes også det er trist at toppbloggere får så mange negative kommentarer.
  Viktig og godt innlegg du har skrevet her.
  Klem

 • Også enig med Elisabeth – folkeskikk burde gjelde også på Internett. Jeg har heller ikke opplevd noen sure oppgulp på bloggen min & takk og pris for det. Jeg tenker på hva jeg skriver om barna og viser av bilder. De er både blogget og "facet", men jeg tror ikke det er vist noe om dem som de ikke kan leve med. Jeg er nok ikke av de mest personlige bloggerne – jeg skriver ikke noe jeg ikke kunne snakket om på butikken lisom.

  Forresten veldig glad jeg har funnet bloggen din – liker den veldig godt!

 • Du har selvfølgelig rett i at det ikke er noe nytt fenomen at folk oppfører seg dårlig på nett, Kristoffer. Utfordringen nå er at med nettets enorme utbredelse her til lands (bredbånd til "alle"), og med den raske fremveksten av nye kanaler, er flere av oss online. Flere er aktive bloggere. Flere tar del i diskusjoner. Dermed er det også flere som rammes av direkte hets og sjikane. Og flere som mobber.

  Utestengelse av ip-adresser er ikke veien å gå. Noe sånt vil være nærmest umulig å håndtere. Jeg tror, som jeg også har nevnt i innlegget, at fokus på nettvett er viktig. I det ligger det også at man bør gjøre barn og unge (og voksne) oppmerksom på at i det øyeblikk man deler på nett, vil det kunne komme tilbakemeldinger av ymse slag.

  Jeg mener man må tåle en støyt, særlig hvis man selv debatterer med en skarp penn. Men jeg syns det er en grei regel å diskutere sak, ikke person, også på nett. Å kommentere på en rosablogg hvis alt man har å komme med er at personen er stygg, teit, burde ta livet av seg og det som verre er, ja da er det kanskje bedre om man stille og rolig suller seg ut av den aktuelle bloggen igjen for så aldri å komme tilbake. Utopi, jeg vet. Men det er jo lov å håpe? I det virkelige liv ville man jo aldri brutt inn i en samtale mellom to 15 år gamle jenter som snakket om sminke og klær for å fortelle at de er stygge og dumme? Hvorfor gjør mange det på nett? Soser seg inn på arenaer man ikke liker, bare for å spre dritt?

  Jeg gjør som deg, Kristoffer. Prøver å ignorere idioter. Og så prøver jeg å holde meg saklig, selv når jeg diskuterer saker jeg brenner for og hvor motdebattanten mener det stikk motsatte som meg. Men kan man virkelig forvente at ungjenter på 15 skal klare å overse dritten på samme måte som en voksen person?

  Jeg gjør som deg, FruLisa, er bevisst på hvilke bilder jeg legger ut av barna på nett. I denne åpne bloggen er det svært få bilder av de små. Og jeg legger aldri ut bilder av andres barn uten først å avsjekke med mor eller far. Det kunne ikke ramlet meg inn å legge ut verken bilder eller video fra type skoleavslutninger, barnebursdager og lignende, hvis andre enn egne barn er godt synlig og gjenkjennelig på bildene.

  Du har forresten rett i at det er viktig at vi er gode veiledere for egne barn, Elisabeth! Min eldste er 8. Hun blogger ikke. Men hun er aktiv på nett. Vi har snakket om dette med å dele opplysninger. Ser for meg at den dagen hun kommer på Facebook, begynner å blogge eller lignende, må vi ha oss en myyye mer alvorlig prat. Håper det er noen år til…

  Takk for kommentarer dere! Setter jeg pris på 🙂

 • Ser at flere her mener at vanlig høflighet også burde gjelde på nettet. Der er jeg helt enig, men når barn mobber hverandre på skolen så kan vi ikke forvente at de ikke gjør det på nettet. Man har som forelder ansvar for å lære barna sine god oppførsel, at mobbing er galt osv. Om det barnet lærer seg det, så vil det sannsynligvis ikke mobbe andre på nett, men jeg forstår hvorfor det er lettere å gjøre det der – man er anonym og man tenker kanskje ikke over at de kan bli så såra som de blir.

  Om foreldre gjør sin jobb, og lærere gjør sin jobb på skolen – da er mye gjort. Det vil alltid være noen som mobber, men da må de voksne bruke mer tid på de barna det gjelder. Det finnes også voksne som mobber på nett, og det er det verre å gjøre noe med.

  Hvis man følger litt med på hva barna gjør på nettet så burde man unngå de fleste tilfeller av stygg mobbing. Men å tro at vi skal bli kvitt all mobbing pga. holdningskampanjer, er litt drøyt. Det ligger visst i naturen til visse personer å være drittsekk, og det blir man ikke kvitt ved å bare be de skjerpe seg.

 • Hei igjen
  Jeg har ennå ikke kommet meg i seng. I lengre tid hadde jeg tenkt å skrive et innlegg om mobbing i skolen, og startet på det i kveld. Denne saken som du har skrevet om her opptar meg (nå tenker jeg på nettvett og folkeskikk på nettet) og innlegget mitt ble mer eller mindre et innlegg om også dette. Et det ok at jeg også publiserer et lignende? Jeg lager selvfølgelig koblinger til deg og mammadamen som også har et innlegg om negative kommentarer på nettet.
  Klem og god natt 🙂

 • Du har (dessverre) rett, Kristoffer. Holdningskampanjer vil selvsagt ikke fjerne problemet. Men jeg tror det kan redusere det. Jeg tror faktisk mange rett og slett trenger en øyeåpner. De tenker ikke over konsekvensene av nettmobbing. Disse kan vi forhåpentligvis nå gjennom økt fokus på nettvett. De som bare er gjennomsyra drittsekker også irl derimot er det vel heller tvilsomt om vi når.

  Rene natterangleren du, Tonje 😉 Du står selvsagt fritt til å skrive ditt eget innlegg om dette temaet. Er vel allerede ganske så mange bloggere som har tatt opp problemstillingen. Er jo positivt at det engasjerer. Om du vil koble til mitt innlegg er det bare hyggelig. Men du må ikke altså. Lykke til! Gleder meg til å lese 🙂

 • Veldig godt skrevet, Liv-Inger. Jeg ser ingen grunn til at det skal være tillatt å oppføre seg annerledes på nettet enn i den virkelige verden. De samme normer og regler må gjelde. Men vi trenger nok litt tid på å få dette på plass. Jeg har ikke tro på en egen lovregulering eller bloggplakat. Jeg tenker dette handler om holdninger og at det er noe vi må lære.

  PS så bra at mange bloggosfæren tar denne debatten. Mener vi ikke må la den dø ut, men holde liv i den og la den brenne godt med jevne mellomrom.

  Ønsker deg en fin dag!

 • Heisan! Skulle kjapt innom for å ønske deg og dine et godt nytt år, men dette temaet engasjerer meg. Jeg har også sett med forbauselse på hatske kommentarer som florerer i visse rosablogger – alt fra anonyme, selvsagt. At man ikke er enige i alt som skrives i blogger er jo helt greit, OG det er greit å kommentere dette. Men å komme med usaklige kommentarer som ikke har noe med temaet å gjøre, blir for dumt. Jeg synes mye som skrives rundt om i blogger er dumt, intetsigende, teit. Men da går jeg vel bare videre – hvorfor skal jeg absolutt blande meg inn og kritisere?
  Jeg legger ut bilder av egne barn, men ikke sammen med andre. Noe som gjør at vi framstår som en veldig ensom familie…;)
  En ting er bilder, men jeg tenker også mye over hva jeg skriver – ungene sier og gjør mye som ville vært artig lesning, men det faktum at jeg ikke er helt anonym, gjør at jeg må holde en del igjen.
  Jeg mener jeg har god kontroll over guttas internettbruk. 11-åringen min har egen blogg, men det var nok mest stas til å begynne med…
  Vi har sett på den omtalte tiårige jenta, og snakka mye om hva som kan skje hvis barna legger ut noe de selv mener er uskyldig og kult uten at foreldrene vet om det. For jeg synes jenta var ei flott og oppegående jente, og med litt vokseninnblanding kunne kanskje mye av det som har skjedd vært unngått…

 • Takk for gode kommentarer, Mammadamen og Pia!

  Jeg er enig med deg, Mammadamen. De samme normer og regler bør gjelde på nett som ellers i samfunnet. Samtidig må vi nok bare innse at det er lettere å ha en krass tone på nett enn irl. Men en krass tone er ikke det samme som å være usaklig. Det handler om å finne balansegangen. Og å respektere sine motdebattanter.

  Akkurat som deg skjønner ikke jeg hvorfor man skal drive og kommentere på blogger man syns er intetsigende, Pia. Jeg leser ikke rosablogger. Jeg vet at jeg ikke er i målgruppen. Vet at det er andre blogger jeg har større glede av. Jeg er opptatt av at innholdet i sosiale medier skal engasjere meg. Da oppsøker jeg bloggere som skriver om ting som interesserer meg.

 • hei! vil bare si en ting her! vist du er blogger og får velding mange negative tilbakemeldinger. som kan bli direkte mobbing er det veldig viktig for bloggeren og ikke gi mobberne oppmerksom het. gir du dem det. har du med en gang tapt. la oss si dette er mobbere. mobberne vil da forsette med og si stygge negative ting for og får bloggeren til og bli enda mer sint og lei seg en hun allerede er! jeg vet selv at det kan være vannskelig med utrolige negative meldinger forran deg når du ikke mener noe vondt. men stå på! liker du blogging så gjør det! vist du er gammel nokk ( kommer tilbake til det senere) bare husk at du aldri gir mobberne oppmerksomhet! det er trikset right there! skulle det nu bli alt for ille uansett, stenger man bare bloggen ( voe)

  det er også viktig med nettvett når man blogger. jeg tror det er utrolig viktig at foreldre kan sette seg ned med sin sønn / datter og fortelle de om nettvett FØØR de overhode slipper til på nettet.
  nå vet ikke jeg om det er noe alders grense på blogging men værtfall bør du være 15+ før du begynner og legge ut videoer og bilder av deg selv på nettet.

  som sakt tideligere syns jeg det er utrolig viktig att folk har god nettvett før de setter seg ned enten for og blogge, chatte, surfe, spille osv.

  TAKK

 • Godt nytt år til deg også:-)

  Min personlige mening er at dersom man har en blogg som legges ut i all offentlighet, må man faktisk tåle en støyt. Jeg synes selvfølgelig ikke det er greit at folk skriver negative kommentarer, men det er noe man må regne med skjer.
  Noen bloggere går også inn for å provosere for å skape debatt og få mange lesere.
  Jeg har undervist elever i 6. og 7. klasse om nettvett. Det var overraskende lite kunnskaper de hadde om dette temaet. Mange av elevene gikk rett hjem og slettet bilder de hadde lagt ut på Nettby.
  Takk for hyggelig kommentar hos meg.

Meny

Om meg

Liv-Inger heter jeg. Jeg er blitt 44 (!) år gammel, og bor sammen med familien min i Tromsø. Jeg er gift med gymnaskjæresten min, og sammen har vi tre herlige jenter!

I bloggen min skriver jeg om det som opptar meg, enten det er politikk, sosiale medier, eller et småironisk blikk på egen hverdag.

Her kan du lese mer om meg