Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com/© meadowmouse |
Her i gården prøver vi å lage middag hver dag. Vi er nok ikke blant de mest kreative på middagsfronten, det skal sies. Det går mye på repeat, med pølser, potetmos, kjøttdeig og annen cowboymat. Og det til tross for at mannen og jeg stadig samtaler om behovet for å utvide middagsrepertoaret, gjerne i en litt sunnere retning. Men så var det det med tida da. Hvem er det som har tid til å lage utsøkte middagsmåltider fra bunnen av nå til dags? På en ukedag? Og til unger som er hellig overbevist om at man faller død om hvis grønnsakene (vi trumfer i dem) toucher borti potetmosen? Ikke vi i alle fall.
Denne uka har det vært ekstremt. I går for eksempel begynte onsdagsrennene her i byen. Begge de to eldste er med. Da vi kom hjem fra jobb begynte mannen umiddelbart å smøre ski og å pakke ski og staver i bilen. Jeg fikk ansvar for å fôre ungene før avreise til skistadion. De kan jo ikke gå skirenn på tom mage, det skjønner dere vel? Det ble enkel kost. Brødskive! Ungene protesterte høylydt! «Brødskive er ikke middag, mamma», lød de ville protester. Jeg tar det som et godt tegn, jeg. Et tegn på at de tross alt er vant til å bli servert varmmat når de kommer hjem fra skole og barnehage. Men brødskive ble det. Og til kvelds? Vafler hos gode naboer! En kjernesunn dag, med andre ord.
Det var ikke bedre stelt med middagsmat i dag. Da vi ramlet inn her hjemme hadde vi nøyaktig 5 minutter på oss før jeg skulle sitte i bilen med en festpyntet 6-åring ved min side. Hun var invitert i bursdag kl. 17, nemlig. Det gikk. Nesten. Bare 5 små minutter forsinket kjørte vi avgårde.
Da jeg kom hjem igjen sto mannen (med 1-åringen på armen) og eldstejenta ferdig påkledd i gangen. Eldstejenta har fotballtrening om torsdagene kl. 17.30. Mannen er lagleder, så de to småtrippet litt for å komme seg avgårde. Jeg overtok 1-åringen, og inn gikk vi. På kjøkkenet sto middagen. Pølser i brød. Ingen kulinarisk høydare akkurat, men det går kjapt og greit å lage. Mannen, eldstejenta og yngstejenta hadde allerede inntatt sitt utsøkte middagsmåltid (on the go, tydeligvis, det sto ingen tallerkener på bordet), så jeg kastet meg over maten, jeg også.
Ja ja, selv om det ble litt hektisk i ettermiddag, tok vi det igjen i kveld. Før ungene la seg dekket vi på bordet og spiste kveldsmat med kokt egg og kakao. Vi tente lys og kosa oss med en rolig stund sammen. Kan jo ikke drive og løpe rundt med maten i handa, mens man kler på og finner frem og ordner og styrer hele tida. Man må nyte maten! Så det så!
Har dere middag hver dag? Hvor kreativ er du/dere på middagsfronten? Og for all del, har du tips til enkel og grei (og ikke så altfor usunn) hverdagsmiddag? Del, menneske! Del!
Comments
Elisabeth, innerst i veien
Ja klart, her er det damaskduk, tente stearinlys i krystallstaker og harmoni ved middagen hver dag. En middag som består av minst tre retter og […] Read MoreJa klart, her er det damaskduk, tente stearinlys i krystallstaker og harmoni ved middagen hver dag. En middag som består av minst tre retter og som tilfredsstiller alle krav til de riktige næringsstoffene - i korrekt dose i forhold til hverande....Eh, nei, er nok flere som har det som dere gitt. Selv om sjuåringen nå har valgt å droppe ut av alle kveldsaktiviteter så vi har som regel ikke det stresset som dette gjerne fører til. Men det går i mye det samme. Pimpa posesupper gir litt bedre samvittighet. Vi har også en sånn matsplitter, ingen mat på berøre en annen og alt spises gruppe for gruppe. Det betyr at wookmat (som jeg elsker), lasagne og andre gryter ofte er en prøvelse. Sukk.Lite håndfaste, gode tips herfra altså. Bare en lang sympatierklæring. Read Less
FruLisa
Godt innlegg å lese! Vi (les: jeg) har laget lager en middagsplan for hver uke, gjøres på tordsdager. Da ser jeg gjennom neste ukes aktiviter […] Read MoreGodt innlegg å lese! Vi (les: jeg) har laget lager en middagsplan for hver uke, gjøres på tordsdager. Da ser jeg gjennom neste ukes aktiviter og legger opp middagen etter den. Vi har det ikke så veldig hektisk, det er bare eldtemann som er aktiv på kvelden. Neste uke er spesiell da jeg skal 2 dager i Oslo. Når middagsplanen er klar, skrives handleliste og så handels det inn. Neste ukes meny er klar, det samme er innhandlingen. Jeg har en ukemeny på bloggen min, ikke verdens beste, men det er varm mat. Som dine barn, sier også gjengen her fra om det er brødskive-middag:-/ Her er et innlegg jeg skrev om middagtips (både mine og kommentarene jeg fikk): http://frulisa.blogspot.com/2010/09/middagstips-for-ca-6-uker.htmlHåper du finner noe som kan mette sultne mager i en travel hverdag.So long - tuddelidu:-) Read Less
Marita
Det er ikke så lett i en travel hverdag...Nå som jeg enda ikke har fått jobb så prøver jeg å lage mesteparten fra bunnen av, […] Read MoreDet er ikke så lett i en travel hverdag...Nå som jeg enda ikke har fått jobb så prøver jeg å lage mesteparten fra bunnen av, men jeg blir jo shitlei jeg og :PLegger ut ukesmenyen vår hver uke fremover, så da håper jeg du får noen tips :) Read Less
Anki Helgor
Ha ha som å høre artikkelen jeg nettopp skrev i LW Magazine.. ;-) Dette lyder mao veldig kjent!
Liv-Inger
Hei Anki! Og takk for hyggelig kommentar. :-) Nå måtte jeg jo inn og sjekke hva LW Magazine er. Takk for tips!