Hvem er du på Facebook?

Hvem er du på Facebook?

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com

I siste utgave av KK setter redaksjonen søkelys på kvinners tilstedeværelse i sosiale medier, og da særlig på Facebook. Rådgiver i personlig branding, Julia Lahme (33), kritiserer oss kvinner for å være «fjollete nussetyper», som utelukkende forteller om muffinsene vi har bakt, om de søte barna våre, om mannen som får hjertet vårt til å smelte og så videre og så videre. Vi er regelrett redde for å flagge meninger og å vise kanter.

Føler jeg meg truffet? Nja. Litt kanskje. En kjapp gjennomgang av mine siste Facebook-oppdateringer er ikke direkte oppløftende. Der finner jeg en sarkastisk melding om køkjøring med full blære, jeg prøver å finne hybel til broderen, jeg skriver om barnehagetilvenninga og om feiring av 1-årsdag. Og ikke minst peprer jeg Facebook-vennene mine med koblinger til småironiske blogginnlegg. Det lyser ikke akkurat politisk engasjement av undertegnedes Facebook-profil.

Samtidig vet jeg med sikkerhet at jeg har flagget meninger, både i det virkelige liv og på Facebook. Selv om jeg ikke er mer enn gjennomsnittlig politisk engasjert, syns jeg det er både spennende og givende å diskutere. Å høre motpartens argumenter, og å prøve å se ting fra to sider. Og ikke minst, å være riv, ruskende uenig i deler av det motparten har å komme med.

Barne- og familiepolitikk engasjerer meg. Jeg heier på full barnehagedekning (også for barn født etter 1. september), syns det er riktig og viktig med økt fedrekvote, og klarer ikke å se at kontantstøtten har så mye for seg. Jeg er opptatt av homofile og lesbiskes rettigheter, og gleder meg over den nye ekteskapsloven. I voksen alder har jeg takket farvel til barnetroen min, og håper vi i dette landet i en ikke så altfor fjern fremtid følger svenskene og avvikler ordningen med statskirke. Dette er meninger jeg har flagget på Facebook, og som jeg ser frem til å skrive mer om i bloggen etterhvert.

I KK-artikkelen opererer de med syv ulike Facebook-typer:

 • Kikkeren: har ikke profilbilde, surfer bare rundt og kikker på andre
 • Spilleren: bombaderer vennene sine med oppdateringer fra Farmville og Mafia Wars
 • Hyperbrukeren: skriver om alt, hele tiden, og syns det er veldig viktig å fortelle alle på Facebook at «nå går jeg og legger meg¨
 • Bridget Jones-brukeren: underholder med sarkastiske og småkomiske oppdateringer fra hverdagen
 • Supermammaen: bombaderer vennenes nyhetsfeed med babybilder, ferieminner og siste oppdatering på bakefronten
 • Den aktuelle: oppfatter seg selv som den eneste som har greie på film og musikk i venneflokken
 • «Se-meg-jeg-burde-vært-Carrie»-brukeren: elsker å tapetsere profilen sin med bilder fra venninnevorspiel og shoppingkupp

Av disse er det noen jeg definitivt ikke er. Jeg er ikke en kikker (hallo, jeg blogger, jeg tør da vel for svarte å by på meg selv på Facebook!!), spiller ikke (og er rask til å skjule alle de irrelevante spilloppdateringene som stadig vekk ramler inn fra høyre og venstre), og plager ingen med vorspielbilder (når var jeg sist på vorspiel?) eller shoppingkupp (jeg er trebarnsmor, jeg shopper til ungene, ikke til meg selv). Jeg er vel en fin miks av Bridget Jones og supermammaen, tror jeg. Og kanskje innimellom litt hyper. Så får jeg jobbe litt med det politiske engasjementet Julia Lahme etterlyser.

Hvem er du på Facebook? Er du bare søt og nusselig? Eller hender det at du kliner til med et politisk engasjement uten sidestykke?

Legg igjen en kommentar

8 comments
 • He he, jeg er nesten en kikker, jeg da! For jeg tør ikke å by på meg selv på Facebook – innbiller meg at ingen jeg kjenner leser bloggen min…

 • Ja, hvem synes du jeg er? blir vel lettere å spørre? For en ting er å kategorisere brukerne (savner pludre-tidtrøyte-brukeren – for det er vel der jeg føler jeg er) – en annen ting er selvinnsikten. Hva tror en selv og er andre enig?

  Men jeg kjenner også at debatt-bruk av FB har gitt seg etter jeg begynte å blogge…

 • er er vistnok altfor negativ og skriver stadig "feile" statusoppdateringer ifølge min familie og svigerfamilie. Hva ? Når ble det galt å ønske å auksjonere bort ungene sine ? 😛 Nei, jeg tror også jeg er i kategorien bridget jones + supermamma 🙂

 • Morsomme, vittige, ironiske Pia er en kikker? Hadde jeg ikke trodd, gitt 😉 Du får kaste deg i det, og overraske Facebook-vennene dine med noen saftige statusoppdateringer fremover!

  Vi er ganske lik vi, Siri. Syns du ikke? I alle fall i de sosiale medier. På Facebook er vi en fin (!!) blanding av sarkastiske, humoristiske, lettrørte og av og til bittelitt engasjerte. Og kanskje innimellom totalt uinteressante? Men jeg er enig med deg. Etter at jeg begynte å blogge finner jeg det naturlig å flytte noe av engasjementet over i bloggen. Men, så markedsfører vi jo bloggene våre på Facebook da. Det teller vel?

  Noen slenger ungene til måsene, Elise (les: undertegnede), mens andre legger dem ut på auksjon på finn.no. Har du vurdert å legge dem til på listen over fast inventar nå som dere skal selge huset? 😉

 • Følte meg litt truffet med alle de barnerelarte oppdateringene til tider. Om jeg skulle tatt en titt på mine oppdateringer før og etter barn så har de ikke bare endret seg, men de har blitt myyyye hyppigere:P vil tro jeg også er en blanding av Bridget Jones og supermamma 🙂

 • Poenget er vel at man bruker blogger og FB til akkurat hva man selv vil? Det er ingen fasit for noe som helst. Hvis jeg vil lage en sexblogg som Kronprinsparet følger eller, eller en hatblogg som ingen gidder å lese, så er det like forbannet min sak. Hvis folk klikker meg ut av vennelisten sin på FB fordi de er lei av barnemaset – eller noen ganger er det kanskje sin mann gjennom mange år man vil hive til måsene – så får de gjøre det.

  Og ja, legge ut bloggene på FB er litt gøy – i hvert fall når man vil skape debatt. Men jeg merker også at noen kvelder er mine venner i sløvemodus og orker ikke engasjere seg uansett…

 • Enig Siri. Alle må få bruke de sosiale mediene som de vil. Men jeg syns det er interessant å se nærmere på bruken av sosiale medier. Hvem bruker hvilke medier? Til hva?

  Disse KK-kategoriene var jo ganske uskyldige da. Jeg humret nå litt for meg selv da jeg så gjennom dem, for jeg kjenner igjen både meg selv og venner i disse kategoriene.

  Sist, men ikke minst: Det er viktig å sette fokus på bruken av sosiale medier. Det er mange potensielle feller å gå i, kanskje særlig for den yngre generasjon. Nettvett er viktigere enn noen gang før.

Følg @livinger

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Meny

Om meg

Liv-Inger heter jeg. Jeg er blitt 46 (!) år gammel, og bor sammen med familien min i Tromsø. Jeg er gift med gymnaskjæresten min, og sammen har vi tre herlige jenter!

I bloggen min skriver jeg om det som opptar meg, enten det er politikk, sosiale medier, eller et småironisk blikk på egen hverdag.

Her kan du lese mer om meg