Hopp i havet – eller la vær!
Jepp, jeg er en av disse idiotene som har hoppet i havet helt uten mål og mening. Her fra da jeg og mannen karret oss inn til land igjen etter et iskaldt bad i Tromsø i går. #hoppihavet

Hopp i havet – eller la vær!

Syns du det er idiotisk å hoppe i havet bare fordi alle andre gjør det? Ja, men så la vær da.

Er du på Facebook kan du ikke ha unngått å legge merke til fenomenet #hoppihavet, som har spredt seg som ild i tørt gress i sosiale medier de siste dagene. Min Facebook-feed er i alle fall plastret av videoer av venner og bekjente som vasser ut i fjærsteinene for å dyppe skrotten i det iskalde vannet. Sånt blir det debatt av.

I dagens Nordpå i NRK Troms var den nyeste Facebook-farsotten gjenstand for diskusjon. Og kritikken lot ikke vente på seg. For skal man bade i Nord-Norge i begynnelsen av mai, skal det i det minste være til inntekt for en god sak! Å bade bare for gøy hører da ingen steder hjemme! Og å be venner man utfordrer møte opp med en flaske vin om de velger å holde seg på land, det er da virkelig toppen av frekkhet! Atter andre er overbevist om at alle som bader gjør det bare fordi de er for gniene til å kjøpe vennene sine en skarve vinflaske.

Vet du, alt her i verden trenger ikke ha en dypere mening. Nei, barna i Syria får det ikke bedre av at nordmenn hopper i havet. Det var da heller aldri meningen. Jeg har kastet meg på bølgen selv. Jeg og mannen badet i går. Betyr det at jeg ikke bryr meg om barn som har det vanskelig? Gjør det meg platt? Overfladisk? Det gjør jo ikke det. Jeg gir til veldedige formål. Både på fast basis og ved enkeltstående innsamlinger. Men jeg tillater meg å ha det gøy helt uten mål og mening også. Som nå, ved å følge flokken og hoppe i havet når #hoppihavet skyller over Norge.

Som i så mange andre tilfeller er det også i denne saken opp til den enkelte å vurdere om man vil være med eller ei. Om du syns det er teit, ja så er det jo ingen som tvinger deg. Det er heller ingen som tvinger deg til å troppe opp med vin til den som utfordrer deg om du velger å la vær. Jeg har i alle fall små forhåpninger om å få vin fra dem jeg har utfordret og som dropper hele greia. Og det er helt greit.

Jeg velger å ta #hoppihavet for akkurat det det er. Uskyldig moro. Og ikke minst, moro som opplagt passer for ulike mennesker. Og da snakker jeg ikke om fysikken. Superenkel forskning i egen Facebook-feed viser i alle fall at både ekstroverte og introverte sjeler har ligget og duppet i bølgene de siste dagene. Eller duppet er kanskje å overdrive. De fleste har vært ganske kjappe uti, undertegnede inkludert. Jeg tror akkurat det er litt av årsaken til at det har spredd seg så raskt. Det fenger. Det er gøy. Og det trigger konkurranseinstinktet i oss.

Selv syns jeg det virker meningsløst å drive med disse spillene på Facebook. FarmVille og Candy Crush og fandens oldemor. Men vet du hva jeg gjør med det? Jeg lar vær å spille! Og så fjerner jeg systematisk alle spillapplikasjoner fra feeden min. Om noen er for ivrige på disse spillene fjerner jeg regelrett dem fra feeden. Nå kan det jo tenkes at du har lyst til å beholde Facebook-vennskapet med disse idiotene som hopper i havet. Men vet du, om det irriterer deg sånn anbefaler jeg deg å ta en liten pause fra Facebook. Les en god bok, stikk på besøk til en venn. Og når du logger på igjen om noen dager skal du se at det har roet seg. Gidder du ikke logge av får du nesten bare telle til ti hver gang en badevideo dukker opp i feeden din. Et annet tips jeg vet kan hjelpe mot irritasjon: et iskaldt bad!

Legg igjen en kommentar

11 comments
 • Folk vil alltid ha en mening om noe, og den kan være like uskyldig ment som havhoppingen. 🙂 Folk kan jo ikke koble seg av FB, medier og verdensbildets hverdag bare fordi dem har meninger om ting som skjer rundt om kring. Takk for at det finnes meninger – og takk for at det finnes moro!

 • Ja, uskyldig moro. Men her som ellers er det opp til hver enkelt å bruke huet. Å tvinge en liten gutt til å bade i det iskade vannet er langt over streken, der er vi helt enig.

 • Sant nok. Bare litt komisk hvordan enkelte mener de har rett til å definere hva man kan og ikke kan gjøre i sosiale medier. Spesielt morsomt å høre kritikerne definere badingen som fasadebygging. I så fall er det jo like mye fasadebygging å være den som er for kul til å hive seg på bølgen.

 • Alle gjør nå som de vil, men jeg synes gruppepresset som kan komme ut av denne trenden er litt teit.

 • Godt skrevet. De som ønsker å hopp får hoppe. Nu e det ikkje lenger "hold i torsken"som gjelder.Så eg syns at når de først ska hopp kan dem jo fange torsk mens dem plasker..non som tar utfordringa ? 🙂

 • Godt skrevet. De som ønsker å hopp får hoppe. Nu e det ikkje lenger "hold i torsken"som gjelder.Så eg syns at når de først ska hopp kan dem jo fange torsk mens dem plasker..non som tar utfordringa ? 🙂

 • Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about
  your situation; we have developed some nice methods and we are looking
  to swap methods with others, be sure to shoot me an email
  if interested.

  my weblog buying nike free

Følg @livinger

Tried accessing nonexisting field (comments_count) on node type (Media)

Meny

Om meg

Liv-Inger heter jeg. Jeg er blitt 45 (!) år gammel, og bor sammen med familien min i Tromsø. Jeg er gift med gymnaskjæresten min, og sammen har vi tre herlige jenter!

I bloggen min skriver jeg om det som opptar meg, enten det er politikk, sosiale medier, eller et småironisk blikk på egen hverdag.

Her kan du lese mer om meg