Facebook i krisesituasjoner

Facebook i krisesituasjoner

I forrige uke skrev jeg to innlegg i bloggen. Det første handlet om nettvett. Det andre om den tragiske ulykken i Lavangsdalen fredag ettermiddag. Dette innlegget blir en kombinasjon av de to.

På distriktsnyhetene til NRK Troms og Finnmark kunne vi i dag høre Tromsøs politimester, Truls Fyhn tordne mot det han omtaler som useriøs opptreden på Facebook. Politiet opplever nemlig at Facebook-oppdateringer kommer dem i forkjøpet når det gjelder å varsle nærmeste pårørende. Etter ulykken i Lavangsdalen fredag florerte spekulasjonene på nett. Dette vil Fyhn ha slutt på.

– Man identifiserer folk i en fase der opplysningene på Facebook for noen kan komme som et sjokk. Ingen er forberedt, og det er derfor vi syns det er så viktig å gjøre dette på en ordentlig og skikkelig måte. Vi bruker som den store hovedregel prest, sier Fyhn til nrk.no.

Fyhn har ingen forståelse for at folk ikke tenker seg nøye om før de uttrykker seg. Sammen med prest Trond Laksaa krever han nå at folk lærer seg nettvett.

Problemstillingen politimesteren tar tak i er både aktuell og ikke minst viktig. Selv har jeg sett folk spørre direkte på Facebook om noen har hørt noe i tilknytning til en ulykke de har hørt rykter om (jeg vil presisere at dette ikke gjelder ulykken fredag). Hva er det man er ute etter da? En hel meningsutveksling på egen status? Med navn på hvem man tror er involvert, hvordan tilstanden er, hva var årsaken og så videre og så videre? Og hvorfor spør man? Er man oppriktig bekymret for at noen man selv kjenner kan være innblandet? Eller er man bare nysgjerrig? Og de som vet, hvorfor går de ut med opplysningene? For å gjøre seg viktig? Eller?

Jeg velger å anta at de fleste skriver uten å tenke seg om. Man tar rett og slett ikke inn over seg at det man skriver kan ha negative konsekvenser. Mange kommer for eksempel med støtteerklæringer til navngitte pårørende, uten å ta hensyn til at alle pårørende ikke nødvendigvis er informert. Og er de informert kan det jo tenkes at de ikke er interessert i å se navnet sitt i en eller annen statusoppdatering til en de er venn med på Facebook. Støtteerklæringene er godt ment. For all del. Men må man komma med dem på sin egen status på Facebook? Er det virkelig der det er mest hensiktsmessig å vise sin støtte? I så fall bør støtteerklæringen være ganske så generell, syns jeg.

Har du sett eksempler på upassende statusoppdateringer i tilknytning til krisesituasjoner? Hva syns du om at politiet nå går ut og ber folk lære seg nettvett?

Legg igjen en kommentar

8 comments
 • Dette er så viktig og en kampsak for meg personlig.

  I lys av forrige års hendelser her i området, har jeg sett hvor mange som legger ut både navn og andre opplysninger på nettet, allerede kort tid etter ulykken har skjedd.

  Det har blitt opprettet støttegrupper for omkomne etter bilulykker (med navn på personer) allerede noen timer etter at ulykken har skjedd.

  Jeg har bekjente som finner ut Facebook at en nær venn har gått bort på tragisk vis i løpet av natta.

  Jeg synes det er flott at politiet tar opp dette og at det viser at det er et problem. Mange, særlig unge, mener nok ikke noe vondt med det de gjør. Tvert imot. Sorg og sjokk arter seg gjerne litt annerledes (og gjerne sterkere) hos litt unge mennesker, og som aktive brukere av nettsamfunn, er det vel naturlig for dem å bruke disse kanalene for å uttrykke seg da også. Men det blir ikke mindre feil av den grunn.

  Jeg synes det er flott at dette kommer frem i media, slik at flere blir bevisste på at det er et problem og at vi alle har et ansvar for hva vi skriver på nettet.

  Hilde

 • Truls Fyn sa på radioen imorres at han i ettertid så at de ikke burde ha gått ut med kjønn,alder og boplass på de omkomne.Presten i Narvik ble nedringt av bekymrete folk.Og fra UNN sin side ble det jo sagt at de hadde mistet ansatte som jobba på sykehuset i Narvik…Og om de fra Melbu…

  Unødvendig.Man må " trå varsomt" når noe sånt skjer…

  Har selv opplevd at navnet på min kjære pappa ble offentliggjort, uten våre tillatelse.
  Vi,de nærmeste fikk sjokk.
  Hadde ikke fått gitt hans søster beskjed men DET tok ikke avisa Nordlys hensyn til selv om de fikk den opplysningen da de snakka med politiet.Fullt navn og boplass i avisa…

  Slikt MÅ ikke skje.
  Vi hadde mer enn nok med at vår kjære var død…
  Trengte ikke det på toppen…

  "Trå varsomt" når ulykker skjer…

 • Uff, jeg er helt enig i at folk bør bruke mer nettvett generelt, og SPESIELT når det gjelder dødsfall.

  Synes også at enkelte medier går litt vel langt av og til, har tenkt det noen ganger når jeg leser skildringer av hva som har skjedd ved dødsfall eller voldtekt for eksempel. Hadde jeg likt at det ble skrevet så detaljert dersom jeg var i familie med den det gjaldt, eller om det var meg?
  Vær varsom… En trenger definitivt ikke eksta belastninger på toppen av det som har skjedd.
  Jeg mener at en bør ikke "meske seg i detaljer" og ellers ikke "meske seg i sorg"…

  Minnesider over døde på facebook har jeg litt delte meninger om egentlig.. Det er på en måte fint å minnes i felleskap,og få utløp for sorg.Bedre å snakke om og dele enn å ikke snakke… Men det er et "ungt fenomen" og noen ganger utarter det seg litt rart, det er noen som kanskje ikke tenker så langt, eller omtrent konkurrerer i sorg, eller utleverer seg litt mye har jeg sett. I sorg kan en si mye rart, og kanskje det ikke bør stå til allmenn beskuelse for all fremtid..

  Og det kan bli litt sånn at om alle andre i vennekretsen har Rip M…. i statusen sin eller skriver fine ting, så bør vel jeg også, ellers er jeg en kald fisk selv om jeg egentlig ikke kjente personen…

  Det blir ofte litt "heltestatus" over den som er død… En skal ikke snakke stygt om de døde, men hva om det da er en ung person som har tatt livet sitt,-kan det påvirke andre som kan ha hang til å gjøre noe liknende? " Da kommer de til å angre, da kommer de til å savne meg, da kommer de til å lage en side om meg og skrive fine ting"…

  Mjaa, jeg er ikke imot minnesider, men jeg er kanskje litt skeptisk…og ellers sterkt for at alle, både politi, medier, folk flest og nettbrukere, skal trå varsomt når det gjelder dødsfall.

 • Mange trenger nok litt opplæring i nettvett. Jeg tror mange ikke tenker seg om og publiserte i vilden sky uten å tenke over konsekvensene. Dessverre.

 • Ser vi er flere som har reflektert rundt dette med sosiale medier i krisesituasjoner. Tror det er viktig at saken kommer på agendaen.

  Skjønner veldig godt hva du tenker på, Hilde. Mye ble sagt og gjort blant annet på Facebook i forbindelse med hendelsen du refererer til. Fryktelig trasig. Det store flertall mener det godt. Men som du sier, det blir ikke mindre feil av den grunn.

  I dag ble det, som du påpeker mamma, rettet kritikk mot politiet for at de gikk ut med navn, alder og bosted på de omkomne allerede på ulykkeskvelden. For eventuelt interesserte, her finnes mer info:

  http://www.nrk.no/nyheter/1.7461210

  Jeg syns det er bra at Fyhn legger seg flat for kritikken. Det står det respekt av, syns jeg. At man tar selvkritikk i stedet for å skulle komme med unnskyldninger. Og så er det selvsagt viktig at man lærer.

  Jeg er som deg, Dilli, litt delt i synet på minnegrupper, støttegrupper og lignende. Det er fort gjort å trå feil. Men disse gruppene vil nok bestå. Og stadig nye vil komme til. Da er det viktig at man er bevisst på hvordan man uttrykker seg i disse. De unge bør få veiledning i hvordan man bør/ikke bør bruke sosiale medier i en sorgsituasjon.

 • Nok et bra innlegg!
  Jeg tenker at folk kan "bremse" litt med statuser på Facebook, jeg leste en plass at politiet av og til måtte ringe pårørende i stedenfor personlig oppmøte – de hadde rett og slett ikke "tid" pga facebook ofte kom før dem. Jeg tenker at folk flest kanskje ikke tenker på akkurat denne delen. De tenker ikke så langt. De ønsker å vise sympati med de pårørende… Flott at det settes fokus på dette. Nettvett er noe som bør vies mer tid og å ha større fokus. Kanskje det bør "inn" i folkeskikken vår? Vi som oppdrar små nettbrukere i fremtiden bør kanskje ha nettvett i tankene når vi skal lære våre håpefulle om bruk av sosiale medier og generell bruk av Internett?

 • Viktig innlegg. Jeg visste ikke at dette skjedde. Igjen så tenker jeg at vi mangler normer for opptreden og bruk av sosiale medier. Jeg håper og tror at vi etterhvert vil lære. innlegg som dette er utrolig viktig på den veien!

  God helg, Liv-Inger! Ser frem til ditt neste blogginnlegg!

Meny

Om meg

Liv-Inger heter jeg. Jeg er blitt 44 (!) år gammel, og bor sammen med familien min i Tromsø. Jeg er gift med gymnaskjæresten min, og sammen har vi tre herlige jenter!

I bloggen min skriver jeg om det som opptar meg, enten det er politikk, sosiale medier, eller et småironisk blikk på egen hverdag.

Her kan du lese mer om meg