Digital mobbing blant barn og unge – et foreldreansvar
Digital mobbing – et foreldreansvar

Digital mobbing blant barn og unge – et foreldreansvar

Vet du hva barn og unge gjør på nett og mobil? sto det i invitasjonen til kveldens foreldremøte på ungdomsskolen. Tja, tenkte jeg. Gjør jeg ikke det da? Som digital entusiast liker jeg jo å tro at jeg er sånn høvelig oppdatert. Kveldens møte med en meget dyktig foredragsholder fra Bruk Hue-kampanjen, ble likevel sterkere enn jeg hadde trodd.

Foredraget vi foreldre ble presentert for, var det samme som elevene hadde fått høre tidligere i dag. Foredragsholderen åpnet med å peke på forskjellen mellom den kommunikasjonsformen vi er oppvokst med, og det våre barn må forholde seg til. Dette gapet gjør det krevende for oss voksne å henge med. Men det må vi. For akkurat som det er vårt ansvar å følge med på hva ungdommen driver med når de går på butikken, drar på kjøpesenteret eller henger rundt fotballbanen, er det også vårt ansvar å holde oss oppdatert på hva de driver med på nett.

I løpet av foredraget fikk vi se en film som var delt opp i flere deler. Etter hver del fortalte foredragsholderen litt om hvilke tanker ungdommen selv hadde om det de hadde sett. Filmen viste et alvorlig eksempel på nettmobbing. Selv må jeg innrømme at filmen traff som et slag midt i magen. Da foredragsholderen tok frem avisartikler som viser mobbingens ytterste konsekvens, var klumpen i halsen gigantisk. En mor i salen spurte hvordan elevene hadde reagert på historier om unge som velger å avslutte livet fordi en jevnaldrende finner det for godt «å kødde» med vedkommende på nett. Man kunne høre en knappenål falle, svarte foredragsholderen. Men andre ord, også de unge lot seg berøre av de sterke historiene. Og godt er det. Jeg håper bare så inderlig at de tar med seg den følelsen tilbake til hverdagen.

Bruk Hue-foredraget handlet ikke om teknologi, men om holdninger. Jeg kan ikke få rost kveldens foredragsholder nok. Et vanskelig tema ble presentert med en herlig blanding av alvor og humor. Foredraget var dialogbasert, det vil si at det var rikelig med anledning til å stille spørsmål og komme med egne refleksjoner. Nå er ikke vi nordmenn kjent for å snakke i munnen på hverandre i settinger som dette, men et par gode diskusjoner ble det. Selv benyttet jeg anledningen til å spørre hvordan vi foreldre helt konkret kan følge med på hva barna våre gjør på nett og på mobilen. Er det rett å snoke, eller er det dialog og tillit som gjelder? Foredragsholderen var klar på at det ikke finnes noen fasit, at hver og en må finne den løsningen som funker i sin familie. Enten du snoker eller velger en samtalebasert tilnærming, er det tross alt bedre enn alternativet, som praktiseres i altfor stor grad – å gjøre ingenting.

Anbefaler dette intervjuet med kveldens foredragsholder Ole Roger Vestøyl på brukhue.com

Illustrasjonsfoto: Photographee.eu/Shutterstock

Legg igjen en kommentar

Følg @livinger

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Meny

Om meg

Liv-Inger heter jeg. Jeg er blitt 46 (!) år gammel, og bor sammen med familien min i Tromsø. Jeg er gift med gymnaskjæresten min, og sammen har vi tre herlige jenter!

I bloggen min skriver jeg om det som opptar meg, enten det er politikk, sosiale medier, eller et småironisk blikk på egen hverdag.

Her kan du lese mer om meg