Vi skal ikkje sova bort adventsnatta

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com

«Vi skal ikkje sova bort sumarnatta», heter det i en sang av Aslaug L. Lygre & Geirr Tveitt (jøss, alt man lærer når man blogger – og googler). Akkurat nå er det ingenting som minner om sommer her jeg sitter. Tvert imot. Det er mørketid i nord. Men i mørketida har vi advent. Vi tenner lys av den levende sorten innendørs, og bidrar negativt til den mye omtalte strømkrisen utendørs. For midt i mørketida går det sport i å lyssette både vindus- og dørkarmer, parabolantenner og flaggstenger. Neonlys skal det være. Og de skal blinke. Masse.

 Om sommeren er det motsatt. Da er det lyst hele natta i Nord-Norge. Og vi nordboere går mann av huse for å skaffe oss spesialtilpassede, lystette rullegardiner. Helst i sånne skinner. Vi må tross alt ha det heeelt mørkt når vi skal sove. Man skulle tro mørketida var rene gavepakken da, med tanke på nattesøvnen. Men neida. Tror du søren ikke vi blir sittende våken til langt over leggetid også midtvinters? Og særlig i adventstida. For vi har jo så mye vi skal gjøre! De tilmålte timene på dagtid holder ikke. Man må ta natta i bruk!

Hvor mange julekort tror du som skrives etter midnatt her til lands? En ganske stor prosentandel, det er jeg overbevist om. Og julebaksten? Som bakere flest triller norske husmødre ut den ene julekaken etter den andre sånn omtrent i 4-tida om natta. Før de hiver seg rundt og vasker inni kjøkkenskapene.

For all del. Undertegnede verken baker eller vasker til langt ut i de små timer. Jeg skriver. Faktisk har jeg akkurat levert hjemmeeksamen min. Herlig! Og så måtte jeg jo koble av da, med litt blogging. Egentlig hadde jeg ingenting å blogge om. Hjernecellene har tatt kvelden, selv om skrotten jobber hardt for å overbevise vertsorganismen om at det er liv laga. Men jeg ser jo av vrøvlet her at det er på tida å finne senga. Jeg har tross alt fått utrettet litt i dag. Så jeg skal krype under dyna med god samvittighet.

Hvordan er det med deg? Tar du adventsnatta i bruk for å komme i mål? Eller har du vett til å finne senga til et vettugt tidspunkt?

11 Comments
Previous Post
Next Post