Vår, sa du? Du kødder??!

Som en motvekt til alle de ekle vårinnleggene på ymse
blogger om dagen, velger jeg å vise dere verandaen vår.
Her måket mannen sikkert en liten meter med snø i går.
Hestehov? Not som much.

Jeg følger for mange søringer i sosiale medier. Den ene bloggeren etter den andre spyr ut innlegg om vårtegn, hestehov, bar asfalt og utepils. Damn you! Og Facebook-feeden min er en eneste stor vårfest om dagen! Eller nei, på Facebook har jeg heldigvis flere nordlendinger som balanserer inntrykket med statusoppdateringer av typen «Satser vi på snørekorden i år?», «Kunne vi ha fått oppholdsvær bare i et par timer, pliiis?», og «Dæven, snøfreseren får kjørt seg!».

Hallooo, det er mars!? Her nord ler vi av alt dette snakket om vår. I mars begynner vi sånn smått å tenke på om det er hull på knærne på ullongsen, eller om vi kan bruke den under bunaden på 17. mai i år også. Her spretter vi ut av senga grytidlig hver eneste morgen, kaster et blikk ut, og danser vill jubeldans mens vi roper «Yes, jeg får skrape ruta på doningen i dag også!». Sistnevnte etterfølges titt og ofte av et sekunds uro når det slår oss at for å skrape ruta må vi jo først finne bilen under all snøen. Men så humrer vi av vår egen bekymring, for ærlig talt. Vi har da både spade og snøskufle. Og arbeidslyst og godt humør!

Avsnittet du nettopp leste er selvfølgelig bare vrøvl. I mars begynner vi nordlendinger sånn smått å ane at temperaturen stiger i andre deler av landet. Tidligere kunne vi unngå det, ved å styre unna værmeldingene og nyhetene (som om det er noe nytt å melde at ølet flyter på Aker brygge så snart gradestokken beveger seg over null grader). Men med sosiale mediers inntog i hverdagen til Ola Nordmann slipper vi f**n ikke unna. Hvor enn vi klikker oss rundt er det noen som gnir det inn! «Ååå, så varmt vi har det», og «Se, en blomst!».

Og etter mars kommer april. Og mai. Dette er de to kjipeste månedene. For i mars er vi inneforstått med at det er vinter her nord. I april begynner vi å lengte mot vår. Og i mai spør vi oss selv hvorfor i svarte vi bor her oppe helt frivillig, når det tross alt finnes mange velfungerende, siviliserte samfunn sør for polarsirkelen.

Men så er vi jo så glad i landsdelen vår da. Nord-Norge er fantastisk! Folket. Naturen. Det er her vi hører hjemme. For selv om vinteren er lang varer den ikke evig. Og etter vinter kommer sommer (våren her er så kort at vi kan like godt si at vi hopper over den). Og hva kan måle seg med sommer i nord? Ingenting! Med fjell og fjord og midnattsol (ja, den er fin, selv om jeg strengt tatt kunne tenke meg mørke når jeg skal sove) er sommeren magisk. I alle fall de årene værgudene smiler til oss.

Nei, vi må nok bare belage oss på vinter enda en stund til her i Tromsø. Men vi kan jo alltids håpe at snørekorden fra 1997 får stå i fred. Da ble det målt 240 cm snø 29. april! Med de 130 cm vi har i dag er det heldigvis et stykke igjen før vi må begynne å lempe snøen på havet.

Er det vår hos deg? Eller står du som meg fritt til å sette meldingen under på din Facebook-status?

18 Comments
Previous Post
Next Post