Planleggingsdager – hva er greia egentlig?

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com/© Chris Fertnig

Vet du hva som kom som julekvelden på kjerringa i vår lille familie nylig? Planleggingsdager i barnehagen. Ja, flertall. Både i dag og i morgen. Bare så synd at jeg ikke husket på det da jeg ivrig etter å suge til meg ny kunnskap meldte meg på kurs i hovedstaden nettopp i dag. Både flyreise og hotell ble booket, før jeg og mannen i samtale med et vennepar (som opplagt har bedre kontroll enn oss) plutselig ble oppmerksom på blunderen.

Greit nok. Jeg innrømmer at feilen ligger hos oss. Vi burde selvsagt ha lagt planleggingsdagene inn i den tidligere omtalte Google-kalenderen allerede da barnehage- og skoleåret startet. Men likevel klarer jeg ikke å la vær å undres: hva er greia med planleggingsdager egentlig? Hvorfor står skole og barnehage i en sånn særstilling at de kan stenge bedriften i 5-6 dager hvert år, for å planlegge? Eller for å sende ansatte på kurs? Det er da få andre bedrifter som kan tillate seg samme luksusen? Tenk om sykehjemmene for eksempel skulle begynt med det samme? Alle skjønner at det ikke hadde vært gjennomførbart. Betyr det at sykehjemsansatte ikke planlegger? Neppe.

For all del, jeg skjønner at dette er en grei ordning for personalet. Men jeg spør: er planleggingsdager need-to-have eller nice-to-have? Er det ikke mulig å drive verken barnehage eller skole uten planleggingsdager? Jeg vet allerede svaret. I to år hadde vi mellomstejenta (eldste hadde på dette tidspunktet begynt på skolen) i en barnehage som drev uten tradisjonelle planleggingsdager. De stengte riktignok i 1-2 dager (gjerne mandag og/eller fredag) hvert år, for å reise på studietur til barnehager enten andre steder i landet eller i det store utland. Men utover å forlenge én helg i året i tilknytning til studieturen stengte de aldri for verken planlegging eller kursing. Preget det driften? Tvert imot. Vi snakker om en av vår tidligere hjemkommunes mest populære barnehager, med stabilt personale, eksepsjonelt lavt sykefravær, og strålende fornøyde brukere. Hvorfor andre barnehager ikke skal klare det samme skjønner jeg enkelt og greit ikke.

Har du gjort deg noen tanker om planleggingsdager i barnehage og skole? Har jeg noen grunn til å være skeptisk? Eller er dette innlegget å anse som oppgulp fra en Tårnfrid-mamma som ikke liker at hun må ta ut x antall feriedager i året for at andre yrkesgrupper skal kunne planlegge? 

9 Comments
Previous Post
Next Post