Personvernhysteri på Facebook

Facebook har nytt utseende og ny funksjonalitet. Igjen. Mange stønner og klager. Jeg forholder meg rolig. For enn så lenge kan jeg ikke se at endringene er av hårreisende art (merk: jeg har ikke skaffet meg timeline og annen moro ennå). Det er derfor med stor forundring jeg observerer at nyhetsfeeden plutselig er plastret med meldinger fra venner som ber meg om vennligst å holde pekeren over navnet sitt, vente på rammen som kommer opp, klikke på «Abonner» og huke vekk «Kommentarer og ting folk liker». Hvorfor er de så engstelig?

Grunnen til frykten som sprer seg er den nye tickeren til høyre på Facebook. En liten boks som viser liveoppdateringer av venners gjøren og laden. Plutselig har mange fått øynene opp for at «hei, jeg ser faktisk oppdateringer venner gjør på andres vegger». Vel, dette er ikke nytt, folkens. Tickeren viser bare informasjon du uansett har tilgang til andre steder på Facebook. Hvis du stusser på hvorfor du får se hva en av dine venner skriver på veggen til en person du ikke er venn med, er svaret enkelt: personen har veggen sin åpen for alle. Det venner skriver på personens vegg har derfor alle på Facebook tilgang til, uavhengig av den nye tickeren.

Hver og en har ansvar for sine egne personverninnstillinger. Selv om du ved hver posting kan velge hvem som skal kunne se det du legger ut, kan du under «Hjem» og «Personverninnstillinger» forhåndsdefinere hvem som skal kunne se det du deler av statusoppdateringer, bilder og lignende. Har du huket av på «Offentlig» er det fritt frem for alle. Overraskende mange er ikke klar over at Facebook-profilen default er åpen. Facebook er nemlig interessert i at mest mulig informasjon skal være tilgjengelig for så mange som mulig. Slik genererer de trafikk. Huker du av på «Venner» blir det straks bedre. Du kan da sikre deg at bare venner får se det du legger ut. Selv har jeg valgt «Egendefinert». Jeg har nemlig lagd meg en liste som kalles «Begrenset». Dette er da personer på min egen venneliste som jeg av ulike grunner ikke ønsker å gi fullt innsyn på egen vegg.

Men det finnes også en annen innstilling. Under «Personverninnstillinger» og «Slik kobler du til» kan du definere hvem som skal kunne se vegginnlegg som er skrevet av andre på profilen din. Her er default «Venner», noe jeg også har på min profil. Alle mine venner kan se alt av innlegg og bilder som legges på veggen min. Hvis venn A skriver et innlegg på min vegg, kan venn B se det, selv om de to ikke er venner. Heller ikke dette er nytt. Det er med andre ord verdt å merke seg at alt du skriver på andres vegger er tilgjengelig for langt flere enn det du har mulighet til å ha oversikt over. Du har rett og slett ikke kontroll. Tickeren til høyre på Facebook tilgjengeliggjør det du skriver i realtid. Men informasjonen er likevel tilgjengelig på veggen du skriver på. Er det egentlig noen stor forskjell? Nei, mener jeg. Hvis du ikke vil at andre skal kunne se det du skriver på veggen til vennene dine må du rett og slett ikke skrive det på veggen i det hele tatt. Da må du sende det som en personlig melding i innboksen til vedkommende. Så enkelt er det.

Spør du meg er ting akkurat som før når det kommer til personvern på Facebook. Du bestemmer selv hvem som skal se det du legger ut på egen vegg. Det du legger på andres vegg har du ingen kontroll over. Og du, husk at til og med det du legger på egen vegg kanskje er mer tilgjengelig enn du tror. Facebook kommer selv med følgende påminnelse på siden om personverninnstillinger: husk, personene du deler med kan alltid dele din informasjon med andre, inkludert applikasjoner. Et godt tips dersom du vurderer å lire av deg noe som ikke tåler offentlighetens lys er derfor: ikke gjør det.

Vil du vite mer om hvem som kan se det du deler? Facebook skal ha kred for faktisk å være ganske åpen om akkurat det.
Klikk her for å lese hvordan deling fungerer nå

Har du latt deg irritere over nye Facebook? Hvilke tanker gjør du deg til personverninnstillingene på nettsamfunnet?

16 Comments
Previous Post
Next Post