Nytt år, nye muligheter (og utfordringer)

«Life is like a box of chocolates. You never know what you´re going to get».
Sitat fra Forreste Gump. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com

Kalenderen sier at vi er kommet til januar. Vi står foran et helt nytt år. Og med et nytt år kommer også nye muligheter. Og utfordringer. Jeg bretter opp ermene og gjør meg klar.

Det er alltid spennende med et nytt år. Hva vil det by på av opp- og nedturer? Ingen vet med sikkerhet. Ikke alt her i livet kan planlegges. Selv ikke den mest drevne kontrollfreak kan forutsi hva som venter rundt neste sving.

Så hvordan forbereder man seg? Er det i det hele tatt mulig? Er det her nyttårsforsettene kommer inn i bildet? Nyttårsaften presenterte VG en artikkel med tittelen «Slik bør du velge ditt nyttårsforsett». Der forklarer Svenn Torgersen, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, at hvis man skal klare å holde nyttårsforsettet sitt er det viktig å velge et som ikke går på tvers av ens egen personlighet. Videre uttaler han at vi mennesker er skrudd sammen slik at det er lettere å stoppe enn å starte måter å være på. Derfor bør man heller satse på å slutte med dårlige vaner, fremfor å prøve å etablere nye.

Hvert år har undertegnede en ambisjon om å trene mer og å spise sunnere i det nye året. Men mitt nye og bedre liv varer som regel til litt uti januar en gang. Det er sant som Torgersen sier, det er vanskelig å bestemme seg for å bli en sunn og sprek energibunt bare fordi man tilfeldigvis passerer årsskiftet. Så i år velger jeg en annen tilnærming. Nyttårsforsettet mitt skal ikke handle om verken aktivitetsnivå eller kosthold (selv om jeg håper på bedring også her). I år skal jeg rett og slett bruke mindre energi på å irritere meg over ting jeg ikke kan endre. Så enkelt. Og så vanskelig.

Har du gjort deg noen tanker om det nye året? Hva er ditt/dine nyttårsforsett?

6 Comments
Previous Post
Next Post