Nettvett på agendaen

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com/Rob Friedman

Søndag meddelte toppblogger Voe at hun legger ned bloggen sin, først og fremst fordi hun ikke orker mer av den negative oppmerksomheten som følger i kjølvannet av bloggingen. Voe, eller Emilie Nereng, som hun egentlig heter, er 15 år gammel. At usaklig kritikk og hetsende kommentarer går inn på henne burde ikke komme som noen bombe. I sitt siste innlegg på bloggen skriver hun:

Noen mener tydeligvis at «dersom man ligger øverst på blogglisten så må man tåle hva som helst». Hallo, jeg er jo bare en helt vanlig jente som blir lei meg når folk snakker stygt om meg! Kan man ikke bare la være å si noe hvis man ikke liker hvordan jeg er eller ser ut, ikke liker hvordan jeg blogger eller mener at jeg ikke fortjener å ligge på 1. plass? Da er det vel bare å slutte å gå inn på bloggen?

Så enkelt er det visst ikke. Dessverre virker det som om enkelte legger igjen alt som måtte minne om normal folkeskikk i det øyeblikk de klikker seg inn på verdensveven. Her gjelder ingen regler. Man kan fritt lire av seg hva som helst, uten å ta hensyn til at det er et menneske med tanker og følelser man langer ut mot. Usakligheten råder. 

I Aftenposten i går kunne vi lese artikkelen Barnebloggere er fritt vilt av Tore Tennøe og Kari Laumann i Teknologirådet. Her forteller de den sjokkerende historien om en norsk tiåring som opplevde at en helt vanlig videoblogg ble en nasjonal gapestokk. Jenta ble gjenstand for en kollektiv mobbekampanje uten sidestykke. Tiåringens blogg er fjernet, men andre nettbrukere har lagret og delt innholdet. Både innholdet og de hetsende kommentarene lever videre, utenfor tiåringen og hennes foreldres kontroll.

Tennøe og Laumann mener det er for enkelt å si at tiåringer ikke bør blogge. Det vil i praksis si at tiåringer ikke skal delta på nett, da det er lite som skiller en blogg fra andre sosiale medier. Artikkelforfatterne mener det er viktigere at foreldre og barn har et bevisst forhold til hva som legges ut, med tanke på at man mister kontroll i det øyeblikket man trykker «send». Her er jeg enig med dem. Både skole og foreldre har en viktig rolle i å opparbeide digital kompetanse. Nettvett må på agendaen. Fokus bør være på normal folkeskikk, på å skape gode holdninger og på å ta hensyn til personen på den andre siden av skjermen.

Og det er ikke bare i blogger at det mobbes. I dagens Aftenposten skriver journalist Liv Skotheim i kommentaren Fiende uten ansikt at over 60 000 barn og unge ble mobbet på et nettsamfunn i fjor. Jenter er mest utsatt. «Tuva» for eksempel opplevde å bli utsatt for grov nettsjikane. Andre nettbrukere oppfordret henne til å begå selvmord og beskrev hvordan alle ville gledet seg om hun døde. Hva er det som flyr i folk når de hamrer løs på tastaturet på den måten?

Er det så bare de unge som trenger å fokusere på nettvett? På ingen måte. Jeg kom over en interessant kobling via en venns Facebook-profil her om dagen. Foreldre bør kurses i nettvett, uttaler prosjektleder i slettmeg.no, Lars-Henrik Paarup Michelsen til Moss Avis. Han sier videre:

Foreldre glemmer at også barna har rett på personvern. Selv om foreldrene har myndighet til å legge ut bilder og informasjon om barna sine på nett, betyr ikke det at de ukritisk bør legge ut bilder fra familiebesøk, skoleavslutning eller julefeiring. Er man i tvil om bildet hører hjemme på nettet eller ikke, bør tvilen komme barnets personvern til gode.

Her syndes det over en lav sko. Både på Facebook og i blogger publiserer voksenpersoner stadig vekk bilder av både egne og ikke minst andres barn. Visste du at du ikke kan legge ut bilder eller videoer av andres barn uten å innhente samtykke fra barnas foreldre?
Les mer på slettmeg.no

I formiddag svarte bloggforsker ved Senter for IKT i Utdanningen, Karoline Tømte, på spørsmål on fenomenet blogging i nettprat hos Aftenposten.
Les spørsmålene og svarene her

Hva syns du? Må man tåle nærmest hva som helst av usaklige og hetsende kommentarer når man stikker seg frem på nett? Eller er tiden overmoden for å styrke den digitale kompetansen og fokuset på nettvett blant befolkningen?

13 Comments
Previous Post
Next Post