Hvem er du på Facebook?

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com

I siste utgave av KK setter redaksjonen søkelys på kvinners tilstedeværelse i sosiale medier, og da særlig på Facebook. Rådgiver i personlig branding, Julia Lahme (33), kritiserer oss kvinner for å være «fjollete nussetyper», som utelukkende forteller om muffinsene vi har bakt, om de søte barna våre, om mannen som får hjertet vårt til å smelte og så videre og så videre. Vi er regelrett redde for å flagge meninger og å vise kanter.

Føler jeg meg truffet? Nja. Litt kanskje. En kjapp gjennomgang av mine siste Facebook-oppdateringer er ikke direkte oppløftende. Der finner jeg en sarkastisk melding om køkjøring med full blære, jeg prøver å finne hybel til broderen, jeg skriver om barnehagetilvenninga og om feiring av 1-årsdag. Og ikke minst peprer jeg Facebook-vennene mine med koblinger til småironiske blogginnlegg. Det lyser ikke akkurat politisk engasjement av undertegnedes Facebook-profil.

Samtidig vet jeg med sikkerhet at jeg har flagget meninger, både i det virkelige liv og på Facebook. Selv om jeg ikke er mer enn gjennomsnittlig politisk engasjert, syns jeg det er både spennende og givende å diskutere. Å høre motpartens argumenter, og å prøve å se ting fra to sider. Og ikke minst, å være riv, ruskende uenig i deler av det motparten har å komme med.

Barne- og familiepolitikk engasjerer meg. Jeg heier på full barnehagedekning (også for barn født etter 1. september), syns det er riktig og viktig med økt fedrekvote, og klarer ikke å se at kontantstøtten har så mye for seg. Jeg er opptatt av homofile og lesbiskes rettigheter, og gleder meg over den nye ekteskapsloven. I voksen alder har jeg takket farvel til barnetroen min, og håper vi i dette landet i en ikke så altfor fjern fremtid følger svenskene og avvikler ordningen med statskirke. Dette er meninger jeg har flagget på Facebook, og som jeg ser frem til å skrive mer om i bloggen etterhvert.

I KK-artikkelen opererer de med syv ulike Facebook-typer:

  • Kikkeren: har ikke profilbilde, surfer bare rundt og kikker på andre
  • Spilleren: bombaderer vennene sine med oppdateringer fra Farmville og Mafia Wars
  • Hyperbrukeren: skriver om alt, hele tiden, og syns det er veldig viktig å fortelle alle på Facebook at «nå går jeg og legger meg¨
  • Bridget Jones-brukeren: underholder med sarkastiske og småkomiske oppdateringer fra hverdagen
  • Supermammaen: bombaderer vennenes nyhetsfeed med babybilder, ferieminner og siste oppdatering på bakefronten
  • Den aktuelle: oppfatter seg selv som den eneste som har greie på film og musikk i venneflokken
  • «Se-meg-jeg-burde-vært-Carrie»-brukeren: elsker å tapetsere profilen sin med bilder fra venninnevorspiel og shoppingkupp

Av disse er det noen jeg definitivt ikke er. Jeg er ikke en kikker (hallo, jeg blogger, jeg tør da vel for svarte å by på meg selv på Facebook!!), spiller ikke (og er rask til å skjule alle de irrelevante spilloppdateringene som stadig vekk ramler inn fra høyre og venstre), og plager ingen med vorspielbilder (når var jeg sist på vorspiel?) eller shoppingkupp (jeg er trebarnsmor, jeg shopper til ungene, ikke til meg selv). Jeg er vel en fin miks av Bridget Jones og supermammaen, tror jeg. Og kanskje innimellom litt hyper. Så får jeg jobbe litt med det politiske engasjementet Julia Lahme etterlyser.

Hvem er du på Facebook? Er du bare søt og nusselig? Eller hender det at du kliner til med et politisk engasjement uten sidestykke?

8 Comments
Previous Post
Next Post