Hopp i havet – eller la vær!

Jepp, jeg er en av disse idiotene som har hoppet i havet helt uten mål og mening. Her fra da
jeg og mannen karret oss inn til land igjen etter et iskaldt bad i Tromsø i går. #hoppihavet

Syns du det er idiotisk å hoppe i havet bare fordi alle andre gjør det? Ja, men så la vær da.

Er du på Facebook kan du ikke ha unngått å legge merke til fenomenet #hoppihavet, som har spredt seg som ild i tørt gress i sosiale medier de siste dagene. Min Facebook-feed er i alle fall plastret av videoer av venner og bekjente som vasser ut i fjærsteinene for å dyppe skrotten i det iskalde vannet. Sånt blir det debatt av.

I dagens Nordpå i NRK Troms var den nyeste Facebook-farsotten gjenstand for diskusjon. Og kritikken lot ikke vente på seg. For skal man bade i Nord-Norge i begynnelsen av mai, skal det i det minste være til inntekt for en god sak! Å bade bare for gøy hører da ingen steder hjemme! Og å be venner man utfordrer møte opp med en flaske vin om de velger å holde seg på land, det er da virkelig toppen av frekkhet! Atter andre er overbevist om at alle som bader gjør det bare fordi de er for gniene til å kjøpe vennene sine en skarve vinflaske.

Vet du, alt her i verden trenger ikke ha en dypere mening. Nei, barna i Syria får det ikke bedre av at nordmenn hopper i havet. Det var da heller aldri meningen. Jeg har kastet meg på bølgen selv. Jeg og mannen badet i går. Betyr det at jeg ikke bryr meg om barn som har det vanskelig? Gjør det meg platt? Overfladisk? Det gjør jo ikke det. Jeg gir til veldedige formål. Både på fast basis og ved enkeltstående innsamlinger. Men jeg tillater meg å ha det gøy helt uten mål og mening også. Som nå, ved å følge flokken og hoppe i havet når #hoppihavet skyller over Norge.

Som i så mange andre tilfeller er det også i denne saken opp til den enkelte å vurdere om man vil være med eller ei. Om du syns det er teit, ja så er det jo ingen som tvinger deg. Det er heller ingen som tvinger deg til å troppe opp med vin til den som utfordrer deg om du velger å la vær. Jeg har i alle fall små forhåpninger om å få vin fra dem jeg har utfordret og som dropper hele greia. Og det er helt greit.

Jeg velger å ta #hoppihavet for akkurat det det er. Uskyldig moro. Og ikke minst, moro som opplagt passer for ulike mennesker. Og da snakker jeg ikke om fysikken. Superenkel forskning i egen Facebook-feed viser i alle fall at både ekstroverte og introverte sjeler har ligget og duppet i bølgene de siste dagene. Eller duppet er kanskje å overdrive. De fleste har vært ganske kjappe uti, undertegnede inkludert. Jeg tror akkurat det er litt av årsaken til at det har spredd seg så raskt. Det fenger. Det er gøy. Og det trigger konkurranseinstinktet i oss.

Selv syns jeg det virker meningsløst å drive med disse spillene på Facebook. FarmVille og Candy Crush og fandens oldemor. Men vet du hva jeg gjør med det? Jeg lar vær å spille! Og så fjerner jeg systematisk alle spillapplikasjoner fra feeden min. Om noen er for ivrige på disse spillene fjerner jeg regelrett dem fra feeden. Nå kan det jo tenkes at du har lyst til å beholde Facebook-vennskapet med disse idiotene som hopper i havet. Men vet du, om det irriterer deg sånn anbefaler jeg deg å ta en liten pause fra Facebook. Les en god bok, stikk på besøk til en venn. Og når du logger på igjen om noen dager skal du se at det har roet seg. Gidder du ikke logge av får du nesten bare telle til ti hver gang en badevideo dukker opp i feeden din. Et annet tips jeg vet kan hjelpe mot irritasjon: et iskaldt bad!

11 Comments
Previous Post
Next Post
bilde_blogg_phubbing