Glansede matpakker og økt forventningspress

Snapshot fra bokcoveret til «I boks» av Susanne Kaluza
og Agnete Brun (foto) fra Forlaget Press. 

Mammabloggdebatten har akkurat lagt seg. Men jammen dere, nå er vi i gang igjen. Stridens kjerne denne gang er ikke glansede blogger. Nå er det en glanset bok som skaper furore. Matpakkeboka til blogger og tidligere Dagbladet-journalist Susanne Kaluza har fått både forskere og kommentatorer til å se rødt.

Ernæringsfysiolog og forsker ved Universitetet i Stavanger (UiS) Elisabeth Lind Melbye går hardt ut i sin kritikk av boka. Hun mener den nye matpakketrenden skaper et klasseskille mellom elevene i norsk skole. Også leder av Dagbladets samfunnsavdeling Martine Aurdal er kritisk. Hun mener Kaluzas bok bidrar til å legge ekstra press på både barn og foreldre. Og da særlig mødre. Til TV2 sier Aurdal:

– Kvinner som får barn er i overtall i å velge å jobbe deltid for å få hverdagen til å gå rundt. Hvis norske mødre skal bruke så mye ekstra energi på matpakka, da er det bare enda en ting som tar tid i jakten for å bli den perfekte moren.

Susanne selv tar kritikken med knusende ro. Hun har svart godt for seg i ulike medier. Og hun har heldigvis gode støttespillere, både i bloggverdenen og i tradisjonelle medier. Kommentator Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende er blant dem som stiller seg uforstående til kritikken. Hun skriver:

Sliter vi litt  med selvtilliten, vi mødre som ikke har matdekor som hobby? Mødre flest er voksne kvinner, og vi bør da klare å gå forbi en bokhandel uten å få dårlig samvittighet for at brødskivene vi sendte med barna så ut som brødskiver. 

Jeg er enig med Gudbrandsen. Disse stadige påstandene om at enkelte kvinners fritidssysler skaper sånt press på andre kvinner klarer jeg bare ikke å forstå. Andre må gjerne style matpakkene sine alt de vil for min del. Jeg fortsetter å pryde brødskivene i matpakkene til mine barn med høyst ordinært pålegg. Og har jeg dårlig samvittighet for det? Nei! Syns jeg mødre som legger litt ekstra i matpakkeritualet burde bruke energien sin på andre ting? Nei!

Også blogger Frøken Makeløs har kastet seg ut i matpakkedebatten. Hun understreker at hun fint klarer å gå forbi en bokhandel uten å få dårlig samvittighet, men syns likevel det er problematisk at kvinner stadig eksponeres for nye oppskrifter og forventninger til hvordan de skal skape den optimale barndommen for sine barn. Jeg ser poenget. Samtidig sliter jeg med å skjønne at denne matpakkeboka var det som skulle til for å utløse debatten.

Men én ting bet jeg meg merke i hos Frøken Makeløs. I kommentarfeltet hennes spekuleres det i om én gruppe mødre – førstegangsmødrene – letter lar seg stresse av både mammabloggene og nå matpakkefokuset. En mor skriver:

Som førstegangsforelder er jeg opptatt av å gjøre de «riktige” tingene. Min datter er bare fem måneder, men da jeg så at flere mammabloggere reklamerte for denne boka ble jeg litt sliten inne i meg.

Kan det være noe her? Jeg mener, jeg kjenner meg jo igjen. Alt må liksom være rett med nr. 1. Vår eldste ble dratt med på babysvømming da hun var 3 måneder. Som ettåring begynte hun på turn. Jeg lover, det var andre boller med nr. 2! Og nr. 3? Stakkars jente, hun får ikke begynne på organisert fritidsaktivitet før hun blir tenåring! Ok da, så slem er jeg ikke. Men at hun blir skolejente før hun tar steget opp fra heiagjengen til utøver kan jeg nesten garantere!

Nei, som trebarnsmor lar jeg meg på ingen måte stresse av designermatpakker. Jeg har erfart at utfordringa slett ikke er å sende med ungene stjerneformet ost og pølser som kan brukes i geometriundervisninga. Utfordringa er å huske å sende med dem matpakke punktum!

Lar du deg stresse av at andre bruker tid på ting du selv prioriterer bort?

22 Comments
Previous Post
Next Post