Facebook i krisesituasjoner

I forrige uke skrev jeg to innlegg i bloggen. Det første handlet om nettvett. Det andre om den tragiske ulykken i Lavangsdalen fredag ettermiddag. Dette innlegget blir en kombinasjon av de to.

På distriktsnyhetene til NRK Troms og Finnmark kunne vi i dag høre Tromsøs politimester, Truls Fyhn tordne mot det han omtaler som useriøs opptreden på Facebook. Politiet opplever nemlig at Facebook-oppdateringer kommer dem i forkjøpet når det gjelder å varsle nærmeste pårørende. Etter ulykken i Lavangsdalen fredag florerte spekulasjonene på nett. Dette vil Fyhn ha slutt på.

– Man identifiserer folk i en fase der opplysningene på Facebook for noen kan komme som et sjokk. Ingen er forberedt, og det er derfor vi syns det er så viktig å gjøre dette på en ordentlig og skikkelig måte. Vi bruker som den store hovedregel prest, sier Fyhn til nrk.no.

Fyhn har ingen forståelse for at folk ikke tenker seg nøye om før de uttrykker seg. Sammen med prest Trond Laksaa krever han nå at folk lærer seg nettvett.

Problemstillingen politimesteren tar tak i er både aktuell og ikke minst viktig. Selv har jeg sett folk spørre direkte på Facebook om noen har hørt noe i tilknytning til en ulykke de har hørt rykter om (jeg vil presisere at dette ikke gjelder ulykken fredag). Hva er det man er ute etter da? En hel meningsutveksling på egen status? Med navn på hvem man tror er involvert, hvordan tilstanden er, hva var årsaken og så videre og så videre? Og hvorfor spør man? Er man oppriktig bekymret for at noen man selv kjenner kan være innblandet? Eller er man bare nysgjerrig? Og de som vet, hvorfor går de ut med opplysningene? For å gjøre seg viktig? Eller?

Jeg velger å anta at de fleste skriver uten å tenke seg om. Man tar rett og slett ikke inn over seg at det man skriver kan ha negative konsekvenser. Mange kommer for eksempel med støtteerklæringer til navngitte pårørende, uten å ta hensyn til at alle pårørende ikke nødvendigvis er informert. Og er de informert kan det jo tenkes at de ikke er interessert i å se navnet sitt i en eller annen statusoppdatering til en de er venn med på Facebook. Støtteerklæringene er godt ment. For all del. Men må man komma med dem på sin egen status på Facebook? Er det virkelig der det er mest hensiktsmessig å vise sin støtte? I så fall bør støtteerklæringen være ganske så generell, syns jeg.

Har du sett eksempler på upassende statusoppdateringer i tilknytning til krisesituasjoner? Hva syns du om at politiet nå går ut og ber folk lære seg nettvett?

8 Comments
Previous Post
Next Post