Datatilsynet advarer mot mammablogging

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com/© Catherine Yeulet

Jeg fikk en telefon i dag. Fra en journalist. Hun jobbet i Dagsnytt Atten-redaksjonen, og fortalte at de skulle rette fokus mot fenomenet mammablogging i dagens sending. Hun fortalte videre at hun hadde kommet over bloggen min, og lurte på hvilke tanker jeg gjorde meg rundt dette med å utlevere barna på nett, gjennom både tekst og bilder. Etter å ha hørt på undertegnede (snakketøyet fikk fart på seg, gitt) i et par minutter, kom journalisten frem til at jeg nok ikke var den bloggeren de var ute etter. «Vi kommer til å prøve å få tak i en litt mer typisk mammablogger», var konklusjonen. Så da lærte jeg det. Jeg er ingen typisk mammablogger. Hva nå enn det er.

Men jeg ble jo nysgjerrig da, på hvordan de kom til å vinkle saken. Så jeg benket meg foran TV-en, og tilbragte timen mellom 18 og 19 i selskap med Anne Grosvold og gjester. Mot slutten av sendingen kom saken om mammabloggere. Fikk du den ikke med deg? Se den her

Bakgrunnen for saken er at Datatilsynet nå går ut og advarer mammabloggere mot å utlevere barna sine på nett.

– Norske foreldre er litt naive. Disse bloggene er selvsagt laget i beste mening, men de glemmer at de skyver barna foran seg, sier Guro Skåltveit, avdelingsdirektør i Datatilsynet, til NRK.

I kjølvannet av årets Mammablogg Awards hos Foreldremanualen stilte flere spørsmål om hva en mammablogger egentlig er. Se diskusjonen her. Undertegnede er ingen typisk mammablogger, jfr. journalistens konklusjon. Jeg tror det var det faktum at jeg i løpet av et halvt år som blogger har lagt ut hele ett innlegg med bilder av egne barn som satte henne på sporet. Nå skriver jeg jo om både barn og om hverdagen som småbarnsmor da (det beviser etikettene mine, som inkluderer både barn og hverdag). Men jeg prøver å være bevisst på hva jeg formidler. Jeg illustrerer innleggene mine med bilder fra iStockphoto (genial tjeneste, anbefales). Og jeg navngir verken de søte små eller mannen. For all del, navnene er ikke hemmelig. Mange av leserne mine kjenner både meg, gemalen og arvingene. Men det å ikke oppgi navnene deres på bloggen er et bevisst valg. Jeg håper med det å unngå at hvem som helst skal kunne søke på navnene til dem som bor under samme tak som meg, for så å ramle over innlegg i bloggen. Selv skriver jeg under mitt virkelige navn da. Men jeg byr ikke på etternavnet. Nå må man selvsagt ikke være Sherlock Holmes for å grave det frem da (det beviste jo telefonen fra journalisten), men likevel.

Men dette er mine valg. Og de er ikke nødvendigvis rett for andre. Vi har alle ulike blogger, og ulike mål med det vi skriver. En viss debatt rundt dette med nettvett er likevel sunt, uansett hvilken agenda vi har i bloggosfæren.

Hva syns du om at Datatilsynet nå går ut og oppfordrer mammabloggerne til større bevissthet rundt informasjonen de publiserer? Er det på sin plass? Og ikke minst, føler du deg truffet?

18 Comments
Previous Post
Next Post