Burde jeg ikke fått barn, sier du?

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com

Joda, jeg skal blogge om den fine ferien vår. Kom hjem i går, og har både bilder og historier å dele. Men første må jeg bare kommentere den pågående debatten i kjølvannet av Trude Mostues hårreisende uttalelser i Dagbladet 20. oktober. I intervjuet nøyer nemlig ikke kjendisdyrlegen seg med å snakke varmt om sin egen tilværelse som hjemmeværende småbarnsmor. Nei, hun finner det helt naturlig å dømme enhver kvinne som har valgt annerledes enn det hun selv har gjort. Hun går til og med så langt som å si at kvinner som ikke har tid til å være hjemme med 1-åringer, bør la vær å få barn. Få kvinner har gode grunner til ikke å ta mer enn ett år hjemme, hevder hun. Javel? Økonomi, kan det være en grunn? Eller kan det rett og slett tenkes at ikke alle ønsker å være hjemme utover ordinær permisjon? Og er det mulig at barna til disse kvinnene slett ikke lider noen nød i barnehagen, men at de til og med trives der?

Mostues uttalelser har heldigvis ikke fått stå uimotsagt. Politikere, bloggere og andre samfunnsdebattanter har kommet med gode tilsvar. Uttalelsene er også debattert på ulike diskusjonsforum og ikke minst på Twitter. Siri mener det er på grunn av vår dårlige samvittighet at vi reagerer. Vi er sinte og fornærmede, misunnelige på Mostues millioner og Au Pairer og jeg vet ikke hva. Men det er jo ikke derfor reaksjonene kommer. Reaksjonene kommer fordi Mostue ikke gjør det Siri selv maner til, nemlig å vise respekt for andres valg. Vi skal alle kunne føle oss trygge på at det valget vi tar for barna våre og for vår familie, er det rette. Vi gjør våre valg ut fra egen livssituasjon og ikke minst eget ønske. Når Mostue da tillater seg å fortelle meg og andre kvinner med meg at vi gitt det valget vi har tatt ikke burde fått barn, da er det på sin plass å reagere!

Mostue utviser også en enorm dobbeltmoral når hun i det ene øyeblikket sier at barnehage er fy-fy, mens hun selv har Au Pair til å hjelpe seg med de små. Ikke noe galt i det. Det hadde ikke vært meg imot å ha Au Pair. Men Mostue er så opptatt av at hun velger hjemmetilværelsen fordi hun ønsker å være til stede og å prege barnets personlighet. Så Au Pairer kan gjerne bidra til å prege barnets personlighet, men ikke barnehageansatte?

Det som også er trist er at Mostue helt fratar far ansvaret for barnets ve og vel i dets tidlige leveår. Det er mor som skal være hjemme. «Vi må gjøre det kvinner skal gjøre», sier hun, og gjør dermed en hederlig innsats for å sette likestillingen som nettopp kvinner har kjempet så hardt for tilbake i steinaldermodus. «Norske kvinners moderskap og yrkesdeltagelse har skapt den velferden vi har og de fortjener en hyllest, ikke en snøball av dårlig samvittighet i ansiktet med avsender Trude Mostue», skriver Arbeiderpartiets Jette Christensen i VG i etterkant av Mostue-utspillet. Hear hear, sier jeg. Anbefaler for øvrig Christensens Facebook-notat om samme sak. Her kommer hun med mange gode og viktige poeng.

Men på den andre side, er det så ille at Mostue forteller hva kvinner skal gjøre? Jeg syns ofte det er vanskelig å velge, jeg. Bare spør mannen min. Jeg hater å stå ansikt til ansikt med vanskelige beslutninger i privatlivet. Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo for eksempel? Da kan det være greit å ta til seg det @Iskwew skrev på Twitter her om dagen: Så fint at noen vet hva vi kvinner skal gjøre, så vi ikke trenger å lure på det.

Hva syns du om Mostues utspill? Er det greit at hun setter søkelys på debatten om 1-åringer i barnehage? Eller syns du som meg at det blir høyst usaklig når hun tillater seg å hevde at kvinner som sender 1-åringene i barnehage ikke burde fått barn?

15 Comments
Previous Post
Next Post