Barns rettigheter i asylpolitikken: hjelp Yalda!

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com

Historien om 9 år gamle Yalda har rystet Tromsøs befolkning. Yalda kom til Norge i 2005, sammen med moren sin, Maria Gazul fra Moldova og faren, Abdul Djabar Bahadori fra Afghanistan. Familien bor nå i Tromsø, hvor Yalda går i 4. klasse ved Gyllenborg skole. Nylig fikk familien på tre endelig avslag på søknad om asyl i Norge. Dermed må den 9 år gamle jenta si farvel til klassekameratene sine og reise til Moldova, et av Europas fattigste land, sammen med moren.

Avslaget er hjerteskjærende. Hvordan kan det ta så mange år å gi svar på søknad om asyl? Her snakker vi om ei jente som har bodd i Norge over flere år. Hun går skole, hun har venner i Tromsø. Avskjeden med vennene her i byen er likevel ikke det mest sjokkerende med denne historien. Yalda skilles også fra pappaen sin når hun nå sendes ut av Norge. Pappa Abdul reiser nemlig ikke med Yalda og Maria til Moldova. Han sendes tilbake til Afghanistan, som han flyktet fra for 17 år siden.

Leder i støttegruppen for Yalda, Eva Gran, kaller avslaget et overgrep. Støttegruppen jobber nå for å skaffe en advokat med barns rettigheter som spesialfelt. På Utlendingsnemdas nettsider leser jeg følgende om Barnekonvensjonen, som omfatter alle barn som oppholder seg her i landet, både norske og utenlandske.

Konvensjonen bygger på prinsippet om barnets beste og er utledet av tanken om at barn er mer sårbare enn voksne, og at de derfor trenger særskilt vern og omsorg. I tillegg slås det fast at barn har selvstendige rettigheter innenfor folkeretten, og at et barneperspektiv skal gjennomsyre alle beslutninger som fattes og som har betydning for barn. 

Hva er det jeg ikke skjønner her? Er det til Yaldas beste at far sendes til Afghanistan, mens hun sendes sammen med mor til Moldova?

Støttegruppen for Yalda har sitt utspring i Tromsø, siden familien er bosatt her. Men dette er en sak av nasjonal interesse. Jeg oppfordrer derfor alle som leser dette innlegget til å klikke «Liker» på siden «Hasteaksjon for Yalda» på Facebook. Her finner du også lenker til medieomtale av saken. Pass også på å signere underskriftskampanjen på nett. Har du egen blogg må du gjerne skrive om Yaldas situasjon og oppfordre egne lesere til å støtte aksjonen på Facebook og å signere oppropet.

7 Comments
Previous Post
Next Post